Freeform-roolipelaaminen pelityylinä

Tämä teksti avaa hiukan, mistä freeform-roolipelaamisessa on kyse ja miten se eroaa esimerkiksi pöytäroolipelaamisesta tai liveroolipelaamisesta eli larppaamisesta.

Mitä freeform-roolipelit ovat?

Freeformia voidaan käyttää kattoterminä kuvaamaan roolipelejä, jotka ottavat vaikutteita sekä pöytäroolipelaamisesta että liveroolipelaamisesta.

Freeform-roolipelille tyypillisiä piirteitä ovat:

 • Vahva tarinankerronnallisuus
 • Emotionaalisen kokemuksen tavoittelu
 • Pelin pilkkominen kohtauksiin
 • Juonta ohjaava pelinjohtaja
 • Fyysinen koko keholla pelaaminen ja
 • Kevyet pelimekaniikat

 

Pelitilassa ei tarvita rekvisiittaa, eivätkä pelaajat tarvitse roolivaatteita. Pelitilana voi toimia esimerkiksi luokkahuone, jossa pelaajat liikkuvat vapaasti pelipöydän ääressä istumisen sijaan. Moni kutsuu tällaista peliä liveroolipeliksi mutta merkittävänä erona pelin kulkua ohjaa aktiivisesti pelinjohtaja. Pöytäroolipelin tavoin pelinjohtaja kuljettaa juonta, kuvailee pelimaailmaa ja ohjaa kokemusta. Pelaajat osallistuvat peliin kertomalla tarinaa ja kuvailemalla, kuten pöytäroolipeleissä, tai fyysisesti koko keholla pelaamalla, kuten liveroolipeleissä. Usein freeform-roolipeleissä käytetään molempia ilmaisumuotoja, joko erikseen tai yhtä aikaa.

Freeform-peliä tai pelikertaa kutsutaan skenaarioksi. Freeform-skenaariot ovat itsenäisiä tarkkaan hiottuja kokonaisuuksia, jotka sisältävät kaiken pelaamiseen tarvittavan, kuten ohjeet skenaarion vetämiseen ja valmiit pelihahmot. Skenaarion pelaaminen kestää yleensä yhden 2-6 tunnin pelikerran ja mukana on 3-8 pelaajaa.

Skenaariot rakentuvat usein kohtauksista, joilla on selkeä tavoite juonen tai hahmojen tarinan kannalta. Ajatuksena on, että skenaariosuunnittelijan tarkkaan rakentama kokemus voidaan välittää pelaajille skenaariotekstin välityksellä. Menetelmän ansiosta suunnittelija hallitsee kaikkia skenaarion osia ja saavutetaan toistettava kokemus. Tästä johtuen pelinjohtajaa voidaan kutsua myös fasilitaattoriksi, joka vain ohjaa peliryhmää skenaariotekstin määrittelemällä tavalla.

Skenaarioissa käytetään usein liveroolipeleistä tutumpia meta-tekniikoita, joilla tarinaa ohjataan pelin fiktion ulkopuolelta. Meta-tekniikoiden avulla pelaaja voi esimerkiksi kertoa oman hahmonsa ajatuksia ja syventää kohtauksen merkitystä ilman, että asioita tuodaan peliin hahmojen tekojen välityksellä.

Skenaarioissa voi olla myös peliä ohjaavia sääntöjä tai pelimekaniikka. Esimerkiksi valokeilaan astunutta pelaajaa on kuunneltava tai pelin tunnelma muuttuu taustamusiikin mukaan. Vaikka skenaarioissa ei käytetä rekvisiittaa, esineitä ja asioita voidaan simuloida eri tavoilla. Laukusta löytynyt kynä voi olla ruusu tai kynttilä ja vierekkäin asetetut tuolit auton penkkejä.

Hyvälle skenaariolle tärkeää on myös skenaarion lähestyttävyys. Skenaarioissa on usein lyhyitä lämmittelyharjoituksia, joiden avulla pelaajia autetaan pääsemään pelin tunnelmaan ja luodaan pelaajaryhmän sisäistä luottamusta. Tämän jälkeen pelimateriaali ja mekaniikat huolehtivat, että kaikki voivat keskittyä tarinaan ja kokemukseen seuraavien vuorosanojen miettimisen sijaan.

 

24926137971_e5554549e4_z

Tin Soldiers – Line Philipson – Black Box Horsens 2016

 

Yksi pelityyli, monta määritelmää

Freeform-roolipelaaminen on kerännyt itselleen useita määritelmä eri maissa, mikä tekee termin käyttämisestä haastavaa. Tässä artikkelissa kuvattu freeform ymmärretään usein nimellä pohjoismainen freeform, mutta nimi ei ole täysin vakiintunut.

Yhtenä pohjoismaisen freeformin syntymäpaikkana voidaan pitää tanskalaista Fastaval-pelitapahtumaa Viisipäiväinen tapahtuma järjestetään joka vuosi pääsiäisenä Tanskassa. Fastavalin yhteydessä freeformeista käytetään myös nimitystä semi-live, joka kuvaa hyvin freeformien asemaa pöytä- ja liveroolipelien välimaastossa. Pohjoismaisen freeformin vaikuttajana voidaan pitää myös ruotsalaista Jeepform-pelisuunnittelutraditiota.

Suomalaisessa roolipeliskenessä freeform ymmärretään usein myös pöytäroolipelinä, joka pelataan ilman tai hyvin vähäisillä säännöillä. Pelit voivat olla hyvin tarinankerronnallisia, mutta eivät välttämättä tavoittele kokonaisuutta ohjaava emotionaalista kokemusta. Tarina etenee usein myös vapaamuotoisemmin kuin kohtauksiin jaettu freeform.

Ruotsalainen freeform-tapahtuma Stockholm Scenario Festival taas määrittelee, että skenaarion tulee täyttää yksi tai useampi seuraavista kriteereistä:

 • Selkeä lähtökohta ja tiukka tarinankerronta
 • Emotionaalinen kokemus pelaajille
 • Elementtejä, jotka rikkovat roolipelien rajoja osallistavan tarinankerronnan välineenä.

Määritelmä ei mainitse fyysistä pelaamista, mutta korostaa tiukkaa muotoa, emotionaalisuutta ja kannustaa rikkomaan rajoja.

Freeform saatetaan rinnastaa termiin chamber larp eli kamarilarppi. Tämä nimi juontuu kamariteatterista, jossa esiinnytään pienessä tilassa vähäisellä lavastuksella ja rekvisiitalla. Kamarilarpit muistuttavat usein enemmän liveroolipeliä. Peliin osallistutaan fyysisesti pelaamalla, pelinjohtaja vaikuttaa harvemmin juonen aktiiviseen kuljetukseen ja pelaajia on tyypillisesti enemmän, esimerkiksi 8-20. Toinen vastaava, myös teatteritaustainen, termi on Black Box -larppi.

Black Box -larppi pelataan mustaseinäisessä huoneessa ja apuna käytetään valaistusta ja äänentoistoa tunnelman luomiseen ja pelin ohjaamiseen. Kamarilarppien, Black Box -larppien ja freeform-skenaarioiden välille voidaan luetella tyypillisiä eroja, mutta rajat hämärtyvät nopeasti, minkä takia selkeä jaottelu on haastavaa.

 

21790511191_81539737d8_z

A mother’s heart – Line Philipson – Black Box Horsens 2015

 

Mistä näitä skenaarioita löytää?

Suomennettuihin freeform-skenaarioihin voi tutustua esimerkiksi kokoelmasta Unelma Keltaisesta Kuninkaasta, joka sisältää Fastaval-skenaarioita eri vuosilta.

Fastaval-tapahtuman skenaariot ovat ladattavissa tapahtuman jälkeen Alexandria-sivustolta, mutta iso osa niistä on vain tanskaksi. Joitakin skenaarioita on saatavilla myös englanniksi, ja englanninkielisten skenaarioiden määrä on kasvanut kansainvälisten skenaariosuunnittelijoiden ansiosta.

Stockholm Scenario Festivalin tarjonta koostuu uusista skenaarioista ja englanniksi käännetyistä Fastaval-skenaarioista. Tapahtuman arkisto on erinomainen paikka tutustua englanninkielisiin skenaarioihin.

 

Missä Freeform-pelejä voi pelata tai peluuttaa?

Freeform-roolipelejä tarjoavia tapahtumia on useita. Tapahtumista käytetään toisinaan nimitystä festivaali, mutta ohjelma koostuu peleistä. Jotkut tapahtumat käyttävät nimitystä “Larp Festival”, jolloin pelitarjonta koostuu yleensä freeform-skenaarioiden lisäksi myös kamarilarpeista ja Black Box -larpeista. Listatuissa ulkomaalaisissa tapahtumissa on kaikissa tarjolla englanninkielisiä pelejä.

Suomi

Ruotsi

Norja

Tanska

Viro

Valko-Venäjä

Englanti

 


Tekstin on kirjoittanut Arttu Hanska, toimittanut Tanja Lehto, Maija Korhonen ja Janne Räsänen.

Teksti on päivitetty versio vuonna 2016 julkaistusta kirjoituksesta.


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

 

3 kommenttia artikkeliin ”Freeform-roolipelaaminen pelityylinä

 1. Paluuviite: Freeform ja Tracon Hitpoint 2017 | Loki

 2. Paluuviite: Pieni opas freeform-roolipelien pelinjohtamiseen | Loki

 3. Paluuviite: Mikä on roolipeli ja kenelle roolipelit ovat? | Noppaseppele

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s