Tuhannen viillon kuolema -larppi ja lähestyttävyys

Olen larpin suhteen elämäntapaevankelista, ja olen kertonut larppaamisen ihanuudesta mitä moninaisimmissa paikoissa. Joskus minua on pyydetty tekemään niin, mutta usein sitä huomaa paasaavansa aiheesta vaikkapa illallisilla tai töissä ihan aatteen palosta.

Jos kuulijaa kiinnostaa larppi (ja yhä useammin kiinnostaa), luonnollinen kysymys on: ”No miten näihin larppeihin sitten pääsee mukaan?”Se on vaikea kysymys. Jos kysyjä on omistautunut ja motivoitunut, hänelle voi suositella suomalaista larppia tai ulkomaanspektaakkelia, mutta kumpikin vaatii pelaajalta paljon. Jos larpin ihme täytyy käydä todistamassa Puolassa asti, siihen menee varsin paljon rahaa ja aikaa.

Kuva kolmen sepän patsaasta

Tuhannen viillon kuolema on Helsingin keskusta-alueella pelattava kaupunkilarppi. Kuva: Jaska Hannula

Jos larppia haluaa kokeilla Suomessa, esteeksi muodostuu sosiaaliset huolet. Tällöin larppi näyttäytyy ummikolle harrastusporukan sisäisenä juttuna, jota on vaikea lähestyä jos ei tunne ketään. Silloin vaatii sosiaalista kanttia lähteä tuntemattomien kanssa jonnekin keskelle metsää rellestämään.

Ja monillahan sitä kanttia on. Itsekin menin ensimmäiseen larppiini niin, etten tuntenut sieltä käytännössä ketään.

Kuvausvaloja, kuvaaja sekä malli.

Valokuvaaja Ami Koiranen ottamassa Tuhannen viillon kuoleman promokuvia Sanomatalossa. Kuva: Massi Hannula

Helpompi larppi

Halusin kuitenkin, että kynnys larpata olisi matalampi. Uudessa Tuhannen viillon kuolema -larpissamme tämä oli keskeisenä lähtökohtana. Uskon, että larpin pelaajista suurin osa on aiemminkin pelanneita larppaajia, mutta halusin voida sanoa kaikille larppaamisesta kysyneille ummikoille, että tässä se nyt on, peli johon on helppo tulla. Toivon, että muutama heistä lähtee mukaan!

Rehellisyyden nimissä epäilen, ettei kokenutkaan larppaaja pane helppoutta pahakseen. Tuhannen viillon kuolema pelataan Helsingin keskustassa kaupunkilarppina. Peli sijoittuu nykyaikaan ja hahmot ovat ihmisiä eri yhteiskuntaluokista. Pyrimme pitämään pelin vaatiman taloudellisen panostuksen edes jotenkin kurissa.

Uutisen teksti kuvailee Westendin liikemiehen raakaa murhaa: motiivina kateus, IS 5.3

Rikosuutinen larpin Tuhannen viillon kuolema maailmasta.

Larpissa on kolme hahmotyyppiä joista pelaaja voi valita omansa. Ne ovat rikas, keskiluokkainen ja köyhä hahmo. Jokaisella on oma, erilainen pelikokemuksensa larpin simulaatiossa yhteiskunnan eri tasoista. Rikkaat hahmot pohtivat, kuinka vaikeaa on olla varakas ja kuinka kiusallisen vaikeaa kaikenlaisten köyhien on ymmärtää omaa parastaan. Lopussa rikkaalla hahmolla on hyvät mahdollisuudet tulla tapetuksi.

Keskiluokkainen hahmo on henkilökohtainen assistentti, toimittaja, ympäristöfirma New Lifen työntekijä, yms. Tällaisella hahmolla on eniten pelivaraa ja mahdollisuuksia liikkua larpin kuluessa eri suuntiin.

Köyhä hahmo on siivooja, kaupan kassa, työtön tai rakennushommissa. Pelin kuluessa vitutus kasvaa, kunnes lopussa köyhä löytää syyn tappaa.

Kaikki hahmotyypit ovat tuttuja suomalaisesta yhteiskunnasta. Jokaisesta löytää esimerkkejä vaikkapa iltapäivälehdestä. Niitä tulkitessa voi hakea esikuvat läheltä, jopa pelaajan omasta elämästä.

Rikkaan hahmon malli istuu poreammeessa shampanjalasin kanssa, kuvaaja ja pelisuunnittelija etualalla.

Valokuvaaja Ami Koiranen rakentamassa promokuvaa larpin rikkaista hahmoista. Vasemmalla tämän jutun kirjoittaja. Kuva: Massi Hannula.

Panostamalla parasta

Yksi kynnys kuitenkin jää: Peliin täytyy sitoutua siinä missä kaikkiin muihinkin larppeihin. Oma kokemukseni on että hyvää larppia saa silloin kun pelaajat ovat täysillä mukana. Larppiin osallistumisen helpottamisellakin on siis rajansa.

Olen aiemmin toiminut tuottajana Baltic Warriors -larppisarjassa, jonka peleihin oli mahdollisuus osallistua myös passiivisesti, vain tulemalla paikalle ja istumalla katsomossa. Silloin osallistuminen on tehty niin helpoksi kuin vain suinkin mahdollista. Se toimi Baltic Warriorsissa, mutta ei sopisi tähän larppiin.

Tuhannen viillon kuolema -larpissa pyrkimyksenämme on kuitenkin tehdä niin vahva, intensiivinen ja mielenkiintoinen larppikokemus kuin kykenemme. Larppi on yhdessä luomisen taidetta, jossa myös pelaajilla on merkittävä luova panos. Siksi on tärkeää, että pelatessaan voi olettaa kaikkien olevan täpöillä mukana. Onneksi suomalaisessa larppiskenessä se onkin tapana!

Tuhannen viillon kuolema -larpin kotisivut ovat täällä. Ilmoittautuminen aukeaa tiistaina 15.5. klo 12:30.


Artikkelin on kirjoittanut Juhana Pettersson, toimittanut LOKIn toimitus.


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s