Lokin Ropecon 2018 -podcast, osa 1: Alex Roberts – Mike Pohjola – Jaakko Stenros

Roolipeliblogi Lokin tämänvuotisen Ropecon-podcastin ensimmäinen osa on saapunut. Tällä kierroksella kunniavieras Alex Roberts kertoo monimuotoisesta urastaan pelien parissa pelisuunnittelijana ja mediatuottajana, Mike Pohjola avaa suomalaisten roolipelien nykytilaa ja tulevaisuutta ja Jaakko Stenros käy läpi Suomen Pelimuseon merkitystä ja akateemista pelitutkimusta.

Podcast julkaistiin ensin LOKIn Patreon tukijoille ja nyt kaikelle kansalle! Voit tukea LOKIa Patreonissa tästä.

Podcastin suunnitteli Massi Hannula ja toteutti Tapio Pellinen.


Jälkipeleinä Mike Pohjola halusi mainita vielä yhden roolipelitrendin:

”Kotimaisiin peleihin ilmestyy lisäosia. Vielä viisi vuotta sitten pelisuunnittelijat tekivät pelin ja sitten tekivät seuraavan pelin. Minkäänlaista jatkumoa ei muodostunut. Mutta nyt ainakin Myrskyn sankareihin, Astraterraan ja Praedoriin on alkanut ilmestyä useita erilaisia lisäosia. Olen tästä erittäin iloinen, koska se palvelee nimenomaan pelaajia!”


Jaakko Stenros puolestaan koosti pitkällisen listan tuoreista roolipeleistä, joissa suomalaisten tekijöiden kädenjälkeä näkyy:

”Miska Fredman on ollut tuottelias. Hänen näppäimistöstään ovat lähtöisin Astraterra Löytöretkeilijän opas (eli siis toisen laitoksen pelaajan opas), The Broken Knight (Fate-seikkailu), Thieves of Earfell (D&D seikkailu), sekä Jukka Sorsan ja Ville Takasen kanssa tehty Chthonian Highways (beta). Sorsalta tuli myös Hood: Hautakumpujen aarre.

Myrskyn sankareihin ilmestyi Mike Pohjolan kirjoittama lisäosa Peukaloisprinssi ja Praedoriin julkaistiin Ville Vuorelan ja Petri Hiltusen tekemä Varjojen kirja. (Lisäksi Ropeconin tiskillä oli myynnissä ikivanhaa ja unohdettua aivan ensimmäistä Praedor-lisäosaa, Petri Hiltusen ja Burger Gamesin tekemää, mutta Ropecon ry:n kustantamaa teosta Seikkailu Farrigniassa, vuodelta 2001.)

Uusia julkaisijoita olivat Matti Järvisen teoksellaan Isoeno Australiasta (Nysalor) ja pöydän alta myyty Petri Leinosen +H Beta 1: Ensikohtaaminen (Gogam). Lisäksi Pekka Rihko julkaisi Gruechute -zinen ekan numeron ja The Beseeching Parliament skenaarion.

Lisäksi Kalikos julkaisu uuden numeron Kylmä tuuli Sartarin yllä -lehteä ja Myrrykseltä tuli Jukka Sorsan Aloittelevan pelinjohtajan opas.

Lamentations of the Flame Princessiltä on myös ilmestynyt vuonna 2018 jo monta tuotetta (ainakin Frostbitten & Mutilated, Fish Fuckers ja Eldrich Cock, mutta niistä mitään ei kai taidettu julkaista Ropeconissa. Aiemmin tänä vuonne Suomessa on julkaistu myös Misfortune – Dramatic Roleplaying (pdf-julkaisu), The Quick (toistaiseksi vain pdf-julkaisu) ja Sinä vuonne 1918 (Mike Pohjolan valitse oma seikkailusi).

Mainitsemisen arvoinen on myös #Koulutusleikkaus ja Ropeconissa julkaistu Mikko Tähkäsen suunnittelema poliittinen lautapeli. Myös viikon päästä julkaistavassa Vampiren vitosedikassa on parikin suomalaista vahvasti mukana.”


Astuit ansaan! – Roolipelaaminen Suomessa -näyttely on Vapriikissa 7.9.2018-6.1.2019. 4.11. on Museocon, tapahtumapäivä Suomen pelimuseossa näyttelyn tiimoilta.


Jaakon kanssa puhutun kirjan tiedot ovat: Role-Playing Game Studies, Edited by Sebastian Deterding, José Zagal

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s