Isoeno Australiasta

Suurin osa roolipeleistä ei Suomessa saa koskaan ainuttakaan lisäosaa tai kirjaa, joka sisältäisi pelkästään pelivalmista settiä kyseiseen peliin. Mutta keneltäpä löytyy suomenkielinen lisäosa ulkomaiseen peliin, jota ei edes ole suomennettu? Saati vielä peliin, jonka alkuteos ei edes tule englanninkielisestä valikoimasta. Matti Järvisen kirjoittama Isoeno Australiasta täyttää nämä esoteeriset määreet.

Kyseessä on suomenkielinen valmissetti Svenska Kulter -roolipeliin. Kuten takakansiteksti lupaa, Isoeno on kuitenkin pelattavissa helposti millä tahansa pelinjohtajalle tutulla pelimekaniikalla – lopputulos tosin voi vaihdella aika rajusti sen mukaan, ottaako käyttöön HeroQuestin vai Call of Cthulhun saati jonkun Kätyrin osan.

 

isoeno-australiasta

Isoeno Australiassa-teoksen kansi.

 

Tukholmaan vuoteen 2015 sijoittuva skenaario kulkee valmishahmojen ja kahden keskeisen sivuhahmon varassa. Peli on optimoitu viidelle pelaajahahmolle, mutta toimii rakenteeltaan pienemmälläkin pelaajamäärällä. 36-sivuinen ja A5-kokoinen kirjanen keskittyy esittelemään viisi sisarusta ja näiden elämään vaikuttavat sivuhahmot, sekä pelin tapahtumapaikan, joka keskittyy enimmäkseen yhteen asuntoon Tukholmassa. Genre on sukudraaman ja kauhun sakeaa sekoitusta, ja lähestymistapa tuo mieleen suomennetut Fastaval-skenaariot. Pelistä saa parhaiten irti settiä, mikäli pystyy pelaajana tarttumaan nopeasti tarjottuun hahmoon piirteineen ja heikkouksineen, ja ajamaan aktiivisesti hahmon tavoitteita.

Maailmassa on mustaa, ihmiskohtalot ovat synkkiä ja naapurimaan kulttuurista ammennetaan hienovaraisesti ja viihdyttävästi. Teos kumartaa Anders Fagerin kauhukertomuksille (suom. Pohjoiset kultit, 2009): Isoenon maailma on maagista realismia, joka kytkeytyy onnellisen julkisivun ja kansankodin verhon taakse.
Isoeno Australiasta on jotain sellaista, mitä parhaimmillaan olisi ennen vanhaan voinut lukea roolipelilehdestä. Siitä saa tuoreen ja erilaisen pelin yhdeksi iltapäiväksi, tai koko illaksi pelaajien tuottaman sisällön ja pelinjohtajan ripeydestä riippuen. Sisällöltään se ei kuitenkaan veny yhden istunnon peliä pidemmäksi, eikä tarjoile lähtökohtia pidempään kampanjaan, sillä lopussa ainakin osalla hahmoista on todennäköisesti sukset ristissä ja köttbullarit väärässä kurkussa.

Hahmojen ominaisuustietolaatikot antavat aika mukavasti informaatiota, vaikka ei tuntisi Svenska kulter -järjestelmää. Ominaisuusnumerot eivät kerro paljonkaan, mutta välittömään lähimenneisyyteen sijoittuvassa pelikontekstissa hahmojen stattierot eivät ylipäätään ole kovin merkittäviä. Sen sijaan sanalliset kuvaukset taidoista (vanha varas), taipumuksista (erinomainen muisti) ja omaisuudesta (roskaruokaa), auttavat pelaajia välittömästi.

Pelin suurin ongelma on, että se tarjoaa hyvin vähän passiivisille pelaajille. Rakenteeseen kuuluu oletus, että pelaajat lähtevät eläytymään hahmoihinsa, ja hahmojen väliset ristiriidat sekä hahmojen menneisyys tuottavat automaattisesti pelisisältöä. Sivuhahmojen rooli on tarinan alussa olla enemmän reaktiivinen ja passiivinen pelihahmoihin nähden, ja vasta pelaajahahmojen käytös alkaa tuoda sivuhahmoihin enemmän näkyvää särmää ja antaa pelille lisämerkitystä.

Isoeno Autsraliasta onkin valmisseikkailu sellaisille pelaajille, jotka eivät tahdo valmispelinsä olevan seikkailu laisinkaan, vaan joilla on halua ja taipumusta tarttua sukudraamaan ja pelata sitä. On pelissä yliluonnollisia kauhuelementtejäkin, mutta pelkästään niiden varaan laskelmoiva pelinjohtaja joutunee pettymään. Ne pelaajat, jotka saavat irti viihdettä asetelman ja hahmojen yhteiskuntakritiikistä, sekä sisarrakkauden ja orastavan perintöriidan vastakkainasettelusta, saavat puolestaan Isoenosta oivallisen pelin, joka kääntyy jokaisella peliporukalla hyvin erilaiseksi heijastamaan vahvasti pelaajien tekemiä valintoja.


Tekstin kirjoittanut Wille Ruotsalainen, toimittanut LOKI:n toimitus.


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Yksi kommentti artikkeliin ”Isoeno Australiasta

  1. Paluuviite: Ruotsalaiset roolipelit: Saga | Limun Ropellukset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s