X-Con 2018

Jo perinteeksi muodostunut, liveroolipelien tekijöille suunnattu X-Con järjestettiin nyt kuudetta kertaa, jälleen Otavan Opistolla Mikkelin kupeessa. Tapahtumassa on pistetty aluilleen lukuisia pelejä, tiimejä ja yhteisölle tärkeitä aloitteita. Roolipelaamisen tuki- ja kehittämisyhdistys, tuttavallisemmin RTEY ry, aloitti tapahtuman järjestämisen vuonna 2013. Vuoden 2017 jälkeen tapahtuman perustajat päättivät kuitenkin keskittyä muihin projekteihin, ja taustaorganisaation mantteli siirrettiin Illusia ry:lle.

Varsinaiset järjestäjät haettiin avoimella haulla keväällä 2018. Pääjärjestäjinä toimivat Kukka-Maaria Hautamäki ja Paula Pennanen, minkä lisäksi tiimissä toimivat Janina Kahela ja Laura Sirola.

Lokin toimitus esitti muutamia kysymyksiä tapahtuman järjestäjille selvittääkseen miten toteutus sujui uudella porukalla, ja minkälainen tunnelma Otavassa oli vuonna 2018.

 

Minkälaista oli järjestää X-Conia?

Kukka-Maaria: Prosessi oli tavallaan yllättävän helppo, koska järjestäjäporukka oli hyvin osaavaa ja pelasi yhteen. Otavan Opisto vastasi niin suuresta osasta käytännön järjestelyjä, että tapahtuman pystyi järjestämään selkeistä palasista ja pienellä tiimillä. Ongelmia tuotti tietysti taustaorganisaation vaihtuminen kaikkine informaatiokatkoksineen, mutta asiat saatiin kuitenkin hoitumaan. Pienehkön tapahtuman tekemisen osa-alueet olivat selkeät, eikä suuria yllätyksiä ilmennyt missään vaiheessa.

Janina: Siirtymä uusille järjestäjille sisälsi omat ongelmansa vaikka vanhoilta järjestäjiltä saatiinkin vinkkejä, mutta mm. ohjelmahaku ja tiedotus olisi pitänyt aloittaa aikaisemmin. Samaa toivoivat myös kävijät. Kävijöiltä saadun runsaan palautteen perusteella on hyvä tehdä taas paremmin ensi vuonna. Tapahtuma oli onnistunut, siitä jäi kävijöille hyvä fiilis ja inspiroitunut olo.

 

Mitä haluat nostaa esiin vuoden 2018 X-Conista?

Kukka-Maaria: Tapahtuma oli onnistunut. Parannettavaa toki on, mutta toivon että järjestäjien jälkeensä jättämä testamentti tekee seuraavan X-Conin järjestämisestä vielä suoraviivaisempaa. Mielestäni lukiolaispaneeli oli sekä viihdyttävä että informatiivinen. Lisäksi se avasi hyvin sellaista harrastuksen osa-aluetta joka ei itselleni ollut tuttu.

Janina: Tänä vuonna mm. oli lukiolaisia kertomassa larppaamisesta lukiokurssina, ranskalainen larppaaja kertomassa oman maansa pelikulttuurista, kehitettiin Solmukohtaa vuodelle 2020 Suomeen, sekä työstettiin larp.fi-sivuille uutta sisältöä.

Tykättyjä juttuja ohjelman lisäksi oli ruokalepo lauantain lounaan jälkeen ja lounge jossa saattoi vapaasti keskustella larppaamiseen liittyvistä aiheista. Tunnelma oli todella rento ja leppoisa, iso osa kävijöistä koki helpoksi liittyä vieraampaankin seuraan. Tänä vuonna ei ollut järjestettyä iltaohjelmaa vaan sauna ja avointa hengailua, ensi vuonna kenties sitten taas jotain yhteistä iltaohjelmaa.

 

Mitä toivoisit tulevilta vuosilta?

Kukkia-Maaria: Toivon että tapahtuma kehittyy ja yhä useammat ihmiset ympäri Suomea kokisivat tapahtuman omakseen. Ehkä ensi vuonna pystytään kehittämään enemmän uusia ideoita järjestämiseen, kun toivottavasti vähemmän energiaa menee perusasioiden kuntoon laittamiseen.

Janina: Ensi vuonna haluttaisiin pyrkiä osallistamaan ja saamaan mukaan myös mm. pohjoisen ja läntisen Suomen järjestäjiä, sekä ruotsinkielisiä järjestäjiä. Halutaan pyytää järjestämään ohjelmaa, ja helpottaa kyytijärjestelyjä koska tapahtuma on hyvin asettunut Otavan Opistolle jonka kanssa sitä on tehty joka vuosi yhteistyössä, eikä sitä haluta sieltä siksi siirtää. Pyritään keräämään mielipiteitä ja ideoita em. alueilta miten heitä saisi paremmin mukaan tapahtumaan.

 

X-Conissa oli luentojen lisäksi perinteiseen tapaan taas tulevien peliprojektien pitchausta, sekä ohjattuja lounge-keskusteluja. Luentojen sisältö vaihteli aina yleisesti pelien järjestämistä koskevista aihealueista, kuten turvallisuudesta ja budjetoinnista aina syventäviin luentojen aiheisiin, kuten proppaajien kanssa työskentelyyn, NPC-rooleihin ja pelinjohtajien hyvinvointiin. Lisäksi luennoissa nähtiin ensi kertaa ulkomailta saapuneen luennoitsijan ohjelma, kun Axelle Cazeneuve luennoi ranskalaisesta larppikulttuurista, sekä ensimmäiset larppeja koulussa opiskelleet, kun Savonlinnan taidelukion LARP101-kurssin opiskelijat saapuivat panelisteiksi. 

Lokin toimitus jää jännityksellä seuraamaan minkälaisia efektejä tämän vuoden tapahtumalla on harrastuskentällä. Viime vuonna X-Conin aloitteisiin lukeutui #Viestintähaaste, jonka julkaisussa Loki toimi alustana.

Avoin haku seuraavan tapahtuman järjestäjille avataan taas keväällä, mutta kiinnostuneet voivat kysellä lisätietoja Illusia ry:ltä jo nyt. Järjestäminen ei edellytä jäsenyyttä yhdistyksessä, ja hakija voi hyvin olla mistä päin Suomea tahansa. 

Tapahtuma on tuonut jo paljon hyvää suomalaiseen larppaamiseen, ja tämän perinteen toivoo jatkuvan katkeamatta seuraavienkin vuosien läpi.  

 


Artikkelin on kirjoittanut ja toimittanut Lokin toimitus.


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s