Alfacon 2019 – jotain uutta, jotain vanhaa

Alfacon on Otavan Opistolla 15.-17.2.2019 järjestettävä roolipelitapahtuma. Kirjoitan tätä tekstiä, koska olen pääjärjestämässä tapahtumaa Ola Revon kanssa. Tarkkasilmäinen myös huomaa, että viime vuonna tapahtuman nimi vielä kirjoitettiin α-con. Päädyimme nimen muuttamiseen, jotta viestintä olisi helpompaa ja tapahtuma löytyisi hakukoneilla paremmin.

Viime vuoden tapaan olemme tänäkin vuonna määritelleet Alfaconin kohderyhmäksi skeneaktiivit: ihmiset, jotka haluavat omalla panoksellaan kehittää roolipeliharrastustaan. Kampanjaansa kehittävä pelinjohtaja, omia sääntöjärjestelmiään luova pelisuunnittelija, pelejä analysoiva teoreetikko sekä edellä mainitut yhteen tuova tapahtumanjärjestäjä voivat kaikki olla skeneaktiiveja. Tyhjentävää listaa aktiivisuuden muodoista skenessä ei ole tarpeenkaan laatia.

Kokemukseni osallistujana

Lähdin tekemään Alfaconia edellisvuoden osallistujakokemuksestani innostuneena. Itselleni kokeneena conikävijänä Alfaconin erotti monista muista tapahtumista sen mittakaava ja tietyntyyppinen leirimäisyys sanan positiivisessä merkityksessä: koin, että tämän rajatun ajan verran olen tässä paikassa näiden ihmisten kanssa jakamassa tämän kokemuksen. Viitisenkymmentä osallistujaa viettävät viikonlopun Otavan Opistolla asuntolamajoituksessa oppien, tutustuen ja innostuen.

Larppaajana voisin verrata Alfaconia myös perinteiseen pitkän kaavan liveroolipeliin, jossa pelipaikalle tullaan perjantaina ja vietetään viikonloppu muiden osallistujien kanssa. Larpin takia paikalle saavutaan, mutta viikonlopun aikana tapahtuu paljon muutakin sosiaalista kanssakäymistä, jonka takia pitkällä aikavälillä ja toistojen kautta harrastajayhteisö tuntuu omalta ja tutulta. Alfacon ei missään nimessä ole Suomen ensimmäinen iso tai edes keskikokoinen roolipelitapahtuma, mutta se on juuri sen verran pieni ja intiimi, että osallistujat, tai ainakin osa heistä voivat siellä alkaa tuntua edes vähän tutummilta. Toki muissakin tapahtumissa voi tutustua ihmisiin, mutta että koin muiden osallistujien lähestymisen α-conissa helpommaksi, kuin useissa muissa tapahtumissa.

Pidän muutenkin työpajoista enemmän kuin luennoista, joten α-con 2018 -tapahtuman ohjelmatarjonta sopi minulle mainiosti. Viime vuoden järjestäjien kanta oli, että α-conin osallistujilla on valtava määrä asiantuntemusta, joka työpajoissa saadaan tehokkaammin osallistujien käyttöön, kuin luennoilla. Olin asiasta samaa mieltä, ja olen edelleen. Ja kun kuuntelun sijaan ohjelma-aika vietetään keskustelemalla, kehittämällä tai ideoimalla muiden osallistujien kanssa, myös tutustuminen helpottuu. Kärsimättömänä arvostan myös ohjelman toiminnallisuutta, kun koko viikonloppua ei tarvitse viettää istuen ja kuunnellen.

Osallistujasta järjestäjäksi

Kun kerran pidän tapahtumasta, miksi en lähtisi järjestämään sitä? Lähdin, ja seuraava Alfacon siintää lähitulevaisuudessa. Suuri osa valmistelevasta työstä on tehty, joten voi jo pohtia sitäkin, mikä tapahtuman tekemisessä on ollut haastavinta. Jännittävää on ollut ainakin se, että yhteistyö kahden hengen pääjärjestäjätiimimme kesken on hoidettu yksinomaan digitaalisesti: tapaan kanssavänkärini kasvokkain ensimmäistä kertaa tapahtumapäivänä.

Pikaviestimillä lähetetyt lyhyet asiapitoiset viestit, joiden tavoitteena on tiivis ilmaisu näyttäytyvät herkästi lukijalle epäystävällisinä, joten olen joutunut kiinnittämään korostetusti huomiota ulosantiini – ja välillä viestejäni jälkikäteen lukiessani huomaan, etten ole täysin onnistunut. Discord-äänikeskusteluissa on sitten ollut helpompaa ilmaista itseään kokonaisvaltaisemmin, vaikka toisen ihmisen ilmeet ja elekieli ovat silloinkin jääneet arvailun varaan. Jokin osa inhimillisen kohtaamisen ulottuvuuksista onkin tässä järjestämisessä jäänyt ulottumattomiin maantieteellisten rajoitteiden vuoksi.

Tapahtuman järjestäminen on kuitenkin ollut opettavaista. Alfacon on mittakaavaltaan sen verran pieni tapahtuma, ettei työmäärä olisi ollut yhdellekään pääjärjestäjälle kohtuuton ja kaikesta on siis toistaiseksi selvitty, ja selvitään tästä eteenpäinkin. Yhteistyö tuo fyysisen etäisyyden todellisuudesta huolimatta turvaa: jos kaikki olisi mennyt pieleen, suossa oltaisiin oltu yhdessä eikä yksin. Suurena apuna ovat olleet viime vuoden järjestäjätiimin Nuppu Soanjärvi ja Arttu Hanska, jotka ovat tarjonneet tukea ja konsultaatiota koko prosessin ajan. Kotisivuja ja projektin käynnistämistä oli mukana puuhaamassa myös Ossi Sandberg.

Alfacon 2019

Nimi on muuttunut, mikä muu? Vuoden 2019 Alfaconin teema on “Roolipelaamisen tuhannet kasvot”. Haimme siis erityisesti ohjelmaa, jossa käsitellään pelien ja pelaajien monimuotoisuutta. Teemaan sisältyy myös ratkaisujen hakemista niihin haasteisiin, joita erilaisuus voi synnyttää. Ohjelmassa keskustellaan esimerkiksi roolipelitaistelujen ja kampanjarakenteiden monipuolistamista, sekä erilaisten odotusten ratkomista neuvottelemalla. Kuvaukset kaikista työpajoista löytyvät tapahtuman kotisivuilta: http://alfacon.fi/ohjelma/

Työpajat muodostavat edelleen ohjelman selkärangan ja tätä tekstiä tammikuun puolessavälissä kirjoittaessani työpajat ovat ainoita ohjelmia, joita tapahtumaan on ilmoitettu. Vapaamuotoisempaa lounge-ohjelmaa, sekä pelidemoja ja -testejä otamme siis vastaan edelleen. AlfaconTalks-haaveet jäävät tältä vuodelta toteutumatta, mutta toivottavasti joskus tulevaisuudessa Alfaconissa nähdään lyhyitä inspiroivia puheenvuoroja TED Talks -hengessä. Työpajojen ylivaltaan lienee vaikuttanut myös järjestäjäedut: Pystymme budjettimme takia tarjoamaan täydet järjestäjäedut ainoastaan tietylle määrälle työpajaohjelman pitäjiä.

Viime vuodelta tuttuja ohjelmanumeroita ovat työpajojen lisäksi luonnollisestikin avajaiset ja päättäjäiset. Tänä vuonna pyritään järjestämään ohjelmanumero, jossa osallistujat voivat lyhyesti esitellä omia roolipeliaiheisia projektejaan, sekä speed friending -ohjelma, jolla tutustumisen kynnystä madalletaan entisestään. Viime vuoden perinnettä turvallisen ja kiusaamattoman toimintaympäristön rakentamisen suhteen jatkamme tänäkin vuonna.

Jos innostuit tapahtumasta, on ilmoittautuminen auki 1.2.2019 asti. Kiirettä siis kannattaa pitää. Jos luet tämän tekstin vasta tuota myöhemmin, kannattaa alkaa seurata Suomen Roolipeliseuran viestintää, jolloin seuraava Alfacon todennäköisemmin tavoittaa sinut hyvissä ajoin.

Yhteystiedot ja linkit

Kaikki kysymykset Alfaconista voi lähettää sähköpostitse: alfacon.jarjestajat (at) gmail piste com
Tapahtuman kotisivut: http://alfacon.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/events/2271556916398839/
Ilmoittautumislomake: https://ilmoittautuminen.otavanopisto.fi/alfacon_2019


Artikkelin on kirjoittanut Tanja Lehto, toimittanut Heidi Säynevirta.


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s