Vuosi 2012 pakettiin

Vuosi alkaa olla lopuillaan ja on aika luoda katsaus menneeseen vuoteen.

800 paunan gorillan kuulumiset

AD&D 1. laitoksen pelaajan kirja

Vuoden 2012 piti olla maailmanlopun vuosi ja siltä se varmasti tuntuikin monesta D&D:n neljännen edition pelaajasta. Se on edelleen tuorein D&D, joka on julkaistu, mutta pelaajille kyseisen edition tukemisen hiipumisen täytyy tuntua pahalta enteeltä. Heroes of elemental chaos helmikuussa ja Dungeon survival guide toukokuussa ovat ainoat merkittävät kyseisen edition kirjajulkaisut tänä vuonna.

Tuntuukin, että firma satsaa täysillä D&D nextin kehittämiseen, vaikka julkaisu onkin näillä näkymin vasta vuonna 2014, jolloin on D&D täyttää pelinä 40 vuotta. Toukokuussa alkaneen avoimen pelitestauksen ohella ihmisiä puhutti Monte Cookin lähtö projektin johdosta huhtikuussa. Se ei ollut kuitenkaan viimeinen kerta, kun kuulimme hänestä tänä vuonna.

Uuden edition kehittämisen ohella WotC päätti hieman yllättäen hypätä old school -kelkkaan ja julkaisi uudestaan AD&D 1e:n peruskirjat. Ensi vuoden julkaisukalenteri lupaakin jatkoa vanhojen klassikkoseikkailujen uudelleenjulkaisun muodossa. OSR:llä meni muutenkinhyvin. Vanhasta D&D:stä innoituksensa ottava Dungeon crawl classics nousi viiden myydyimmän pelilinjan joukkoon viime kesänä.

Muut suuret

Werewolfin 20-vuotis juhlaversion logo

White Wolf, tai ainakin White Wolfin julkaisutoiminta, heräsi uudestaan eloon Onyx Path publishingin muodossa. Kyseessä on tammikuussa perustettu firma, joka ilmoitti lopulta itsestään GenConissa. Heidän julkaisutahtinsa vaikuttaa aika hyvältä, ja fanien innostukseksi yhtiö julkaisee materiaalia sekä uusille että vanhoille World of Darkness -peleille.

Paizo julkaisee seikkailupolkuja ja lisäkirjoja tasaiseen tahtiin, ja se on noussut jopa WotCin ohi myyntimäärissä. Yksi vuoden suurimmista hankkeista on nimellisesti uuden firman, Goblinworksin, työstämä Pathfinder online MMO. Peli hakee rahoitusta Kickstarterin kautta. Rahoitus on yhä kesken. Se on kerännyt yli puoli miljoonaa dollaria miljoonan tavoitteestaan. Projektissa on vahvasti mukana WotCin entinen vice president Ryan Dancey.

Kickstarterit

Kickstarter

Vuosi 2012 oli selvästi yhteisörahoitusten vuosi. Ehkä kyseessä oli vastareaktio suurille peliyhtiöille tai ehkä tänä vuonna oli vain useampia kiinnostavia projekteja. Joka tapauksessa rahoitussummat ampaisivat taivaaseen ja pelit keräsivät valtavia rahamääriä. Vaikka roolipelit eivät päässeet lähellekään suurimpia lautapeleille kerättyjä summia, olivat keräyssummat pääasiassa kunnioitettavia.

Vuonna 2011 suurimman summan keräsi Far West yli 49 000 $ rahoituksellaan. Jo maaliskuussa V20 companion keräsi yli 96 000 $ lähes tuplaten Far Westin keräyssumman. Deadlands noir keräsi kesäkuussa yli 117 000$, mutta jo heinäkuussa megaluolasto Rappan Athuk sai kasaan yli 246 000 $. Se ei kuitenkaan ehtinyt pitää kärkipaikkaa pitkään Travellerin 5. edition kerätessä yli 294 000 $. Elokuussa jysähti jättipotti, kun Monte Cookin scifi-peli Numenera keräsi yli 517 000 $. Se jäi tämän vuoden suurimmaksi yhteisörahoituskeräyssummaksi. Vuoden lopussa vielä Guide to Glorantha keräsi kunnioitettavat 260 000 $ ja Werewolfin 20-vuotis juhlajulkaisu keräsi 380 000 $.

Valtavien keräyssummien ohella puhuttivat yhteisörahoitettujen pelien myöhästelyt. Esimerkiksi edellisvuonna suurimman summan kerännyt Far West ja Grognardiaa kirjoittavan James Maliszewskin Dwimmermount (yli 48000 $) ovat reilusti myöhässä aikataulustaan. Myöhästelyt ovat herättäneet enemmän tai vähemmän närkästystä rahoittajissa.

Indie

Dungeon World

Vuoden 2012 suosikkeja nk. indiepiireissä ovat ehdottomasti Apocalypse world ja sen johdannaiset. Luolastokomppaus Dungeon world keräsi kickstarterina 83 000 $, ”Twilight”-peli Monsterhearts keräsi 11 000 $ ja ”Buffy”-peli Monster of the week keräsi lähes 5 000 $. Rahoitettujen pelien lisäksi AW tuntuu olevan etenkin rpg.netissä peli, jonka moottorilla yritetään tehdä kaikennäköisiä omia pelejä esimerkiksi Tähtien sotaan pohjautuen.

Suomessa

20120726230231-indiegogo_paakuva

Siinä missä ulkomaalaiset pelit keräsivät rahoitustaan yhteisörahoituksen avulla, eivät kotimaiset yrittäjät jääneet pekkaa pahemmiksi. Mike Pohjolan Myrskyn sankarit keräsi 16 000 $ ja Jim Raggi keräsi usean LotFP-projektin rahoituksen yhteisörahoituksena. LotFPin perussääntöjen kovakantiset kirjat ja Kenneth Hiten seikkailu keräsi 16 000 $, The Monolith from beyond Space and Time plus The God that Crawls keräsi 6 000 $  ja heinäkuun suuressa seikkailukampanjassa onnistui Raggi rahoittamaan neljä seikkailua yhdeksästätoista, vaikka rahoitustarve olikin varsin mittava 6 000 $ per seikkailu. Seikkailukampanjassa oli mukana myös suomalaisten tekijöiden seikkailuja (Mike Pohjola, Juhani Seppälä, Jukka Särkijärvi ja  Ville Vuorela), mutta valitettavasti  yksikään näistä seikkailuista ei rahoittanut itseään.

LotFPin toiminta ei jäänyt pelkkään rahoituksen keräämiseen, vaan Raggi julkaisi vuoden aikana rahoitettujen The God that Crawlsin ja The Monolith from beyond Space and Timen lisäksi seikkailut The Magnificent Joop van Ooms ja Death Love Doom. Northern Realms julkaisi Bliaroniin Sonatan hehku-seikkailun, Myrrysmiehet julkaisi Vihan lasten pelaajan kirjan ja Tuomas Kortelainen julkaisi Noitahovin maailmakirjan. Suomen markkinoille julkaistujen pelien ohella Burger Games sai viimein julkaistua paljon odotetun Stalkerin englanninkielisen version, joka on kerännyt runsaasti kehuja kansainvälisillä foorumeilla. Myös Juhana Petterssonin Ikuisuuden laakso julkaistiin englanniksi Vagrant Workshopin kautta.

Kotimaisia larppaajia koskettavia uutisia ovat olleet Larp-kalenterin uudelleenaktivoituminen ja Pelilaudan larp-osion herääminen. Huhtikuussa järjestetty Solmukohta keräsi yhteen pohjoismaisia larppaajia ja mukana oli myös satunnaisia kauempaakin tulleita vieraita, joita on tosin vuosi vuodelta enemmän kansainvälisessä kentässä. Pohjoismaisen larp-kulttuurin etenemisestä antaa hyvän kuvan Montola&Stenros -kaksikon julkaiseman Nordic Larp -kirjan voittama arvostettu Diana Jones -palkinto.

Nörttimedia

Tabletop-shown logo

Vuosi 2012 on ollut myös jonkinlainen nörttimedian nousun vuosi. Geek and Sundry ja Tabletop ovat molemmat edistäneet pelaamisen kuvaa myös valtamedian silmissä ja onpa Tabletop-sarjassa nähty jopa Fiascon pelaamista. Täytyy myös nostaa esille Lokin perustaminen, koska kukapa kissan häntää nostaisi jollei kissa itse? Lokin perustaminen on aktivoinut myös Roolipelitiedotus-blogia.

Kiitos kuluneesta syksystä kaikille LOKIn lukijoille ja kirjoittajille!