Wähäcon 2017

Katselin suomalaista conitarjontaa ja tuumasin, että en löydä itselleni sopivaa ja käytännöllisesti toimivaa freeform-tapahtumaa. Freeformeja pääsen pelaamaan useissa tapahtumissa ympäri Pohjoismaita, mutta pääasiallisesti skandinaaviskaksi ja englanniksi. Kuitenkin nautin pelaamisesta omalla äidinkielelläni suomeksi. Se tuntuu erilaiselta ja menee usein enemmän tunteisiin. Vaikka tästä voisi kirjoittaa oman blogitekstinsä, keskityn kuitenkin edellä mainitun ongelman ratkaisuun: mistä itselleni suomalainen freeform-tapahtuma? Voisinko kenties yhdistää intohimoni roolipelaamisen ja ihmisten ruokkimisen maukkaalla ruualla?

17917647_10154928672288880_4119632383024882761_o

Koska freeformia on vaikeaa vangita valokuviin, kuvitan artikkelin toisella Wähäconin tärkeällä aspektilla, ruualla. Kuvassa hapanjuurileipää omasta leivinuunistani.

No, vastaus on tietenkin se monelle tuttu “tee-se-itse”. Minulla on käytössäni sopiva tila pienelle tapahtumalle sekä kyvyt järjestää tapahtumia, ja Suomessa kasvava freeform skene, jonka nousua todistin Tracon Hitpointissa sekä (myöhemmin) Worldconin larp-gaten puinnissa. Ehdotin Hanskan Artulle, että jottako puuhattaisiin jotain tällaista pientä, ja siinä sitä sitten taas oltiin: Wähäcon, maailmanluokan skenaarioita ja hyvää ruokaa. Tervetuloa mukaan!

Wähäcon, Muuramessa

10.-12.11.2017
n 25 osallistujaa, n 10 skenaariota
Hinta: 25 €
Ilmoittautuminen sulkeutuu 31.8
Nettisivut: https://wahacon.wordpress.com
Ilmoittautuminen: https://goo.gl/forms/jmhIQS9j4Pqy5Mav1
PJ-huutelo: https://goo.gl/forms/uukANs8wjeH6f8rZ2

15741269_10154564803078880_6934139178759712374_n

Syksyisiin iltoihin sopii ramen, jonka liemi kiehuu yli vuorokauden. Tämänkin aterian jälkeen roolipelattiin.

Freeform roolipelityylinä on levinnyt ympäri Pohjoismaita ja maailmaa keräten erilaisia piirteitä, mutta pelityylin ydin on kuitenkin pysynyt samana: tarinankerrontaa, emotionaalisia kokemuksia ja roolipelien rajojen rikkominen osallistavan tarinankerronnan välineenä. Wähäcon tarjoaa suomalaiselle yleisölle mahdollisuuden nauttia näistä peleistä ja haastaa viemään pelityyliä eteenpäin suomalaisten piirteiden avulla.

Vahvasti yleistettynä freeformit ovat liveroolipelien kaltaisia pelejä, joissa pelaajat pelaavat koko keholla ja näyttelevät hahmoja. Freeform pelataan yhdessä huoneessa vähäisellä rekvisiitalla tai kokonaan ilman rekvisiittaa. Pelit ovat usein vahvasti tarinankerronnallisia, ja juoni voi rakentua ennalta määrätyistä kohtauksista. Pelissä on yleensä mukana 3-8 pelaajaa ja kestää 2-4 tuntia. Freeform voi tarkoittaa esimerkiksi jotain seuraavista: Chamber Larp, Mini Larp, Fastaval-skenaario, Black Box, Jeepform, Semi-Live.

Voit lukea freeformista lisää LOKI-blogista.

Mikäli freeform ei ole roolipelityylinä tuttu, mukaan voi silti tulla. Vaikka pyrimme kuvailemaan mitä freeform meille tarkoittaa, ovat sen rajat sen verran hämäriä, että pelaaja kuin pelaaja voi tuntea olonsa kotoisaksi ja tuoda mukanaan omaa tyyliään niin pelauttaessaan kuin pelatessaan.

18700501_10155043682463880_35201534740197938_o

Olen intohimoinen palovan tekijä. Tässä saksalainen moderni variaatio pav-<3-va.

Miksi freeform on meille intohimo? Yksinkertainen vastaus on “koska pelityyli on siisti”. Freeform sopii monenlaiseen ja on usein pelattavuudeltaan vain vähän valmistelua vaativaa. Vaikka pelaamiseen lähteminen onkin pääsääntöisesti helppoa, olen itse saavuttanut pelityylillä tunnevuoristoratoja, syvästä surusta riemukaaseen tilannekomiikkaan. Jos Wähäconissa pelaa niin monta skenaariota kuin pelaaja vain ajallisesti kykenee, ehtii viikonlopussa kokea neljä enemmän tai vähemmän intensiivistä peliä.

Miksi sitten näin pieni coni? Myönnän, yleensä järjestän tapahtumia 50+ henkilömäärille. Mutta pienien conien kulttuuri on varsin vahva Pohjoismaisessa roolipeliskenessä noin yleensäkin, ja löytyyhän Suomestakin pieniä coneja. Suurempien projektien ja elämän sykkeessä emme halunneet tehdä tästä itsellemme taakkaa, joten päätimme järjestää Wähäconin helposti hallittavalle määrälle ihmisiä niissä puitteissa, joita meillä jo valmiiksi oli käytössä. Jos osallistujia ei löytyisi, olisi tapahtuma enemmänkin hauska viikonloppu Wähälahden tiluksilla kavereiden kanssa.

Nyt tapahtumassa on reippaasti yli minimimäärän osallistujia. Pienellä porukalla haemme kuitenkin myös kotoista viikonloppufiilistä, pelaamista, syömistä ja saunomista. Tule sinäkin mukaan!

14195976_10154240682848880_5901370714717659087_o

Hobitillekin sopivaan piirakkaan laitetaan purjon seuraksi nyhtökauraa, sieniä ja kunnolla juustoa.

Jo ohjelmassa mukana olevia skenaarioita:

Pilleri

Toisiaan rakastavat ihmiset riitelevät koska kommunikaatio on hankalaa. Kokeellinen Pilleri auttaa pariskuntia olemaan empaattisempia, ymmärtäväisempiä ja avoimempia, mutta vain hetkellisesti. Pelissä riidellään ihmissuhdekontekstissa ja simuloidaan Pillerin vaikutusta muiden riidoissa.

Genre/tags: Parisuhderiita, Psykodraama, kommunikaatio
Suunnittelija: Frederik Berg, pelinjohtaja Jukka Seppänen

Pispalan punainen ruuti 1942

Skenaario koostuu kohtauksista, joissa seurataan kommunistisen vastarintaryhmän jäsenten vaiheita sodan keskellä. Hahmot ovat työläisnuoria, joiden ympärille Valtiollisen poliisin verkko kiristyy. Tavoitteemme on kertoa vaietusta osasta Suomen historiaa ja pohtia, mitä uhrauksia olemme valmiit tekemään paremman maailman puolesta. Peli keskittyy pelaajahahmojen välisten suhteiden kriisiytymiseen ulkomaailman paineissa. Pelaajien äänet ratkaisevat hahmojen kohtalon.

Genre/tags: vastarintaliike, ihmissuhderistiriidat
Suunnittelijat: Maija Korhonen, Ville Uusivuori, pelinjohtaja Ville Uusivuori

IKEA (jos ilmoittautuneita skenuja osallistujilta tulee enemmän kuin 10, IKEA väistyy odottamaan myöhempiä pelautuksia)

IKEA is an everyday comedy in which the players experience shopping in the furniture department store (or Saturday afternoon hell, depends on your temperament) by playing small scenes. The structure of the scenario is like a theatre sport over only one subject: what really happens in people’s heads while they are busy looking for the raw-white shade for their LAMPA-lamp. As with everything else from IKEA, the scenario also requires that you are willing to pull yourself together.

Genre/tags: IKEA, tukahdetuttu tilannekomedia, pohjoismainen komedia
Suunnittelija: Nis Haller Baggesen, pelinjohtaja Massi Hannula Thorhauge

Wanhain Koti

Muistatko ensimmäisen hahmosi? Millainen hän oli, ja kuinka hän oli jonkinlainen versio itsestäsi. Muistatko hänen suurimmat seikkailunsa, ensimmäisen veritekonsa, ensitapaamisen rakastettunsa kanssa ja kuinka hän silloin kerran vaipui epätoivon syövereihin?

Nämä hahmot ovat kuin pieniä rinnakkaistodellisuuksia elämässämme, ystäviä, joita emme koskaan unohtaneet. Ne ovat osa meitä ikuisesti. Skenaario sijoittuu vanhainkotiin, jonka asukkaat ovat Alzheimeria sairastavia roolipelaajia. He kamppailevat päivittäin Post-roolillisen hahmoregressiosyndrooman kanssa.

Genre/tags: pohjoismainen tragikomedia, tragedia, close to home, alzheimers
Suunnittelija: Frederik Berg, pelinjohtaja Massi Hannula Thorhauge

Pelitestaus: Alaston totuus – the Naked Truth

Uusi suomalainen freeform-skenaario, joka käsittelee puhumisen vaikeutta ja ystävyyttä saunassa istuvien suomalaisten miesten näkökulmasta. Skenaario on pelitestivaiheessa ja sitä esittelee suunnittelijat Arttu Hanska ja Joonas Katko.

Järjestäjistä

Arttu

Arttu, kuva Tuomas Puikkonen

Arttu Hanska

Koodaa päivisin ja järjestää roolipelitapahtumia öisin. Satunnainen tarinapelaaja ja larppaaja. Vannoo uskollisuutta freeformin alttarilla ja levittää ilosanomaa.
Lempisanonta: “Oikeat pelaajat oikeanlaisiin peleihin.”

Arttu on päävastuussa tämän pikku-conin pelitarjonnasta, pelien ja pelinjohtajien tarpeista.

Massi

Massi, kuva Massi itse

Massi Hannula Thorhauge

Järjestää roolipelitapahtumia päivisin ja suunnittelee ihmisten ruokintaa öisin. Pitkänlinjan larppaaja ja freeform pelaaja sekä pelinjohtaja.
Lempisanonta: “There’s no practical problem which little bit of cake cannot fix.”

Massi puolestaan on vastuussa conin lokaatiosta, ruuasta, käytännön asioista sekä someskandaalien aiheuttamisesta.

Wähäcon, Muuramessa

10.-12.11.2017
n 25 osallistujaa, n 10 skenaariota
Hinta: 25 €
Ilmoittautuminen sulkeutuu 31.8
Nettisivut: https://wahacon.wordpress.com
Ilmoittautuminen: https://goo.gl/forms/jmhIQS9j4Pqy5Mav1
PJ-huutelo: https://goo.gl/forms/uukANs8wjeH6f8rZ2


Artikkelin on kirjoittanut Massi Hannula Thorhauge, toimittanut Arttu Hanska.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s