Tiloja, avaruutta, tähtipölyä ja hulluutta

Kuvassa avaruus, lähimpänä planeettana Maa. Kuvassa teksti "Odysseus, a story about survival."

© Sara Kananen

Larppien tilasuunnittelusta on keskusteltu koko ajan enemmän kansainvälisessä larppiskenessä, mutta ei juurikaan vielä Suomessa. Tässä tekstissä kuvaan Odysseus-nimisen avaruusseikkailun matkaa konseptista konkreettiseksi tilasuunnitelmaksi ja siitä lavasteiksi sekä propeiksi. Teksti ei sisällä juonipaljastuksia tai liian yksityiskohtaisia kuvia pelin lavasteista, jotka voisivat pilata pelaajien tulevan pelikokemuksen.

Mistä on kyse?
Avaruusseikkailu 100 pelaajalle kesällä 2019 Helsingissä. Larppi kestää 48 tuntia ja pelautuksia järjestetään kolme. Pelissä pelaajat eläytyvät avaruusalus Odysseuksen miehistön ja matkustajien arkeen ihmiskuntaa kohdanneen tuhon jälkeen ja yrittävät löytää tietä esi-isiensä kotiin Maahan. Pelin inspiraationa toimii TV-sarja Battlestar Galactica, pääjärjestäjien puikoissa häärivät Laura Kröger, Sanna Hautala ja Antti Kumpulainen.

Toimin Odysseuksen proppitiimin vetäjänä ja tilasuunnittelijana. Työskentelen sisustusarkkitehtuurin parissa ja olen ollut jo pidempään utelias tutkimaan tilasuunnittelua liveroolipelien maailmassa. Odysseuksen yli 1500 neliön tilat mahdollistivat useitakin lisäpyöriä näissä projektiviidakon rattaissa, yksi niistä olen minä.

Päädyin peliin mukaan jotakuinkin seuraavanlaisen keskustelun kautta:
“Moi Antti! Te kuulemma aiotte rakentaa avaruusaluksen?”
“Jep!”
“Siistiä! Tarviitteks te tilasuunnittelijaa? Mä voisin —“
“TULE!”

Tämän jälkeen Antti Kumpulainen imaisi minut larpinjärjestämisen mustaan aukkoon. Kutsun sitä mustaksi aukoksi siksi, että olen huomannut larpinjärjestämiseen pätevän samanlaisen loputtoman ajankäytön lain kuin projektityöskentelyyn yleensä. Kaadat mustaan aukkoon aikaa, ja se vain häviää, haluaa lisää.

Odysseuksessa toimii tällä hetkellä yli 80 tiimiläistä, joista noin kolmenkymmenen hengen proppitiimimme koostuu rakentajista, proppaajista, lavastajista, konseptitaiteilijoista, graafikoista, puvustajista ja monitaitoisista jokapaikan pakertajista. Antti Kumpulainen toimii käytännön puolen päävetäjänä, Essi Santala suunnittelee ja toteuttaa valot kaikkiin tiloihimme. En voi sanoa muuta kuin, että kunnianhimoinen projektimme ei onnistuisi ilman tätä huippuporukkaa, jonka kanssa luotsaamme Odysseusta lopulliseen muotoonsa. He pitävät rakenteet pystyssä, ja minä teen parhaani että pysyisimme kaikki pystyssä.

Mutta siitä prosessista. Aloitetaan viime vuodesta.

On lokakuu. Suunnittelun pohjustus alkaa. Laura ja Antti istuvat alas ja puhuvat kaksi tuntia, esitän tarkentavia kysymyksiä ja kirjoitan muistiinpanoja. Mitä halutaan, kuinka paljon, mikä on tilan pelillinen ja tarinallinen funktio? Yritän kartoittaa tilan todellisia tarpeita, jotka jaetaan yleensä kolmeen vaihtoehtoon: minimi, ideaali, maksimi. Eli mitkä ovat tilan vähimmäisvaatimukset pelin toteutumiseen, mikä on todennäköinen ideaalitilanne, mitä tilaan tuotaisiin jos kaikki olisi mahdollista. Tämän selkeyttäminen itselle heti suunnittelun alussa helpottaa työtä, kun toimintoja aletaan karsia ja yksinkertaistaa. Keskustelujen pohjalta muodostuu neljän sivun tilatarve-teksti ja yli kahdenkymmenen tilan lista. Myöhemmin se täydentyy kolmeenkymmeneen, kun mukaan lisätään ei-propattavat offgame-alueet. Määrä tuntuu huimaavalta, mutta pää pidetään kylmänä ja ollaan mummoina lumessa. Ei muuta kuin eteenpäin.

On marraskuu. Vierailemme pelipaikalla, otamme kuvia ja mittoja. Pelipaikaksi on valikoitunut huikea Torpparinmäen koulu Helsingissä. Se on arkkitehtuuriltaan oikea scifi-larppaajan pyhäkkö: muodoltaan ellipsimäinen, tiloja useassa kerroksessa, pinnat täyttä terästä, outoja tilaratkaisuja ja elementtejä, joita hyödyntää pelissä. Se on ehkä ensimmäinen kerta, kun olen iloinnut nähdessäni niin paljon harmaata samassa paikassa.

Kuvassa harmaita metallirakenteita, ihminen seisoo parvekehallin korkeuden mittana.

© Laura Kröger

On joulukuu. Koulu lähettää pohjapiirustukset, jolloin varsinainen suunnittelutyö voi alkaa. Aloitan tekemällä tilaohjelman, joka on ehdotelma tilojen sijoittelusta. Siinä tutkitaan mihin mikäkin tila sopisi. Ensimmäisenä otetaan tilat, joiden paikat ovat lukittuja esimerkiksi turvallisuuden tai käytännön takia. Tämän jälkeen katsotaan tilat, joilla on jokin preferenssi sijoitukselleen. Jäljelle jääneet tilat integroidaan viimeisenä ohjelmaan, minkä jälkeen tutkitaan kokonaisuutta, tehdään tarvittavia muutoksia. Kun tilaohjelma on valmis, alkaa kalustepohjien työstäminen. Tilatarvelistan toiveet muutetaan konkreettisiksi kalusteiksi, osiksi ja toiminnoiksi, jotka merkitään kaikki pohjiin. Tässä vaiheessa tilatarve-listaa tarkennetaan ja täydennetään pohjien rinnalla.

Kuvassa tilasuunnitelmat tehtynä pohjapiirrosten päälle Lower ja upper deck tiloihin.

© Mia Makkonen

Kalustepohjia työstäessä voidaan konkretisoida larpin kantavia teemoja ja arvoja. Tässä mielestäni piilee tilasuunnittelun suurin pelillinen vahvuus. Voit korostaa inklusiivisuutta varmistamalla, että tilat ovat avoimia, helposti lähestyttäviä, kutsuvia. Voit huolehtia esteettömyydestä helpottamalla liikkumista tilasta toiseen, välttämällä kynnyksiä, lattianostoja ja käytävän poikki meneviä johtoja, tarjoamalla mahdollisuuksia rauhoittumiseen tai suunnittelemalla infon saavutettavaksi. Voit kannustaa pelisisällön luomiseen järjestämällä kokoontumis- ja ajanviettopaikkoja, mahdollistamalla kohtauksien seuraamisen tai tuomalla tiloihin elementtejä, jotka osallistavat pelaajia.

Vuosi vaihtuu, on tammikuu. Kaikkien tilojen konseptit ovat valmiit. Tilat on koottu esityspaketiksi, jossa jokaiseen tilaan on kirjattu tilan tarpeet, toivottu tunnelma, kalustepohja ja referenssikuvia inspiraatioksi. Paketti esitellään tekijätiimin illanvietossa ja tiimin kerääminen alkaa.

On helmikuu. Pohjia on päivitetty kommenttien pohjalta pienin muutoksin. Pidämme proppitiimin kick-offin, jossa konseptit ja alustava aikataulu käydään läpi. Jokaiselle tilalle etsitään oma tilavastaava, joka vie tilan suunnittelua eteenpäin. Tilavastaavien lisäksi tiimissä toimii proppaajia, rakentajia ja konseptitaiteilijoita, jotka työstävät yhtä tai useampaa tilaa. Tiloja edistetään pienoismalleilla, piirtämällä, tekstipohjaisesti ja keskustellen, jokainen tila etenee omaan tahtiin. Alamme pitää viikottaisia Discord-puheluita, joissa käydään läpi viimeisimmät uutiset, päivitykset ja kysymykset.

Alumiinifoliosta ja vastaavasta tehty tilan pienoismalli, jossa paperinen pikku-ukko. Ukon rinnassa lukee 1,8m.

© Valtteri Blom

Budjetti jaetaan tilakohtaisesti ja materiaalia kerätään pääosin lahjoituksina, mutta myös yhteistyön kautta sekä perinteisesti tilaamalla. Onkohan Odysseus muuten ensimmäinen suomalainen peli, jossa on ostettu pakettiauto pelin budjetilla?

Maaliskuu ja huhtikuu juoksevat vauhdilla. Informaatio, budjettilaskelmat ja tiedostot hukkuvat Drive-kansioiden bittiavaruuteen, tiimiläisiä vaihtuu, pidämme kokouksia, muutamme suunnitelmia ja saamme lisää yhteistyökumppaneita. Tahdin huipentuessa ollaan päästy suunnittelun parhaaseen vaikkakin myös vaativimpaan vaiheeseen: tilat alkavat konkretisoitua, suunnitelmat ottavat lopullista muotoaan. Tässä kohdassa suunnittelu tuntuu kuin jännittävältä seikkailulta, työläältä ja monivaiheiselta, mutta palkitsevalta. Sama tunne sykkii rinnassa, kun kiipeää korkealle vuorelle ja näkee alla muotoutuvan maiseman. Jokainen luova tekijä tietää sen ylpeyden ja onnen, joka sisällä herää, kun näkee oman luomuksensa nousevan pystyyn. Vaikka sitä katsoisikin seuraavana päivänä tuskaisena. Tai vihaisi vuoden päästä.

Pysytään ylpeinä siitä mitä teemme.

Nyt on toukokuu, pystytykseen enää kuukausi. Odysseus Crew on uusi perheeni, jonka kanssa olemme aamupäivällä nauraneet, iltapäivällä itkeneet ja illalla katsoneet toisiamme ja miettineet että hulluja mekin ollaan kun tähän lähdettiin. Tai ihan vaan larppaajia.

Nyt on vielä aika vetää viimeinen vaihde päälle, jotta Odysseuksesta tulisi juuri niin hieno kuin mitä on suunniteltu. May good fortune be with us! Kaikki apukädet pystytykseen ovat tervetulleita, lisätietoa saat ottamalla yhteyttä Laura Krögeriin tai sähköpostitse odysseuslarp@gmail.com.

Tervetuloa ihailemaan työmme hedelmiä 2.7. avointen ovien päivänä! Tarkempi aika ilmoitetaan myöhemmin Odysseuksen virallisilla Facebook-sivuilla.

Verkkosivut: http://www.odysseuslarp.com
Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/274428646525852/
Yhteydenotot: odysseuslarp@gmail.com


Artikkelin on kirjoittanut, Mia Makkonen, Odysseuksen Proppitiimin vetäjä, tilasuunnittelija, AD.
Artikkelin toimitti LOKIn toimitus.


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Yksi kommentti artikkeliin ”Tiloja, avaruutta, tähtipölyä ja hulluutta

  1. Paluuviite: Kun koulusta tulee avaruusalus | Loki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s