Kun koulusta tulee avaruusalus

Kuvassa sinisessä valossa uusaluksen pienoimalli lasikuution sisässä.

© Mira Strengell

Kirjoitin puoli vuotta sitten avaruusseikkailu Odysseuksen tilojen prosessista. Nyt, pelautusten jälkeen ja vuodenkin vaihduttua, on aika palata hetkeksi avaruusaluksen hurinaan ja jatkaa tilojen tarinaa. Toukokuussa julkaistun tekstin voit käydä lukemassa täältä.

Mistä on kyse?
Avaruusseikkailu 100 pelaajalle, joka järjestettiin kesällä 2019 Helsingissä. Peli kesti 48 tuntia, ja pelautuksia järjestettiin yhteensä kolme. Pelaajat eläytyivät avaruusalus ESS Odysseuksen miehistön ja matkustajien arkeen ihmiskuntaa kohdanneen tuhon jälkeen ja yrittivät löytää tietä esi-isiensä kotiin Maahan. Pelin inspiraationa toimi TV-sarja Battlestar Galactica, pääjärjestäjien puikoissa häärivät Laura Kröger, Sanna Hautala ja Antti Kumpulainen.

 

On siis toukokuu. Lavastustiimi ja yhteistyökumppanimme työstävät isoimpia rakenteita. Tutkimuslaboratorio, konehuone, isot seinäpinnat ja käytävämoduulit saavat muotoa. Tiimi valmistautuu pystytykseen kuin urheilusuoritukseen: Finnfoam-levyjä leikataan, liimataan ja maalataan, jolloin ne muuntautuvat käytävämoduuleiksi ja valopilareiksi. Pakkausmuoveista, pahviputkista ja styroksin paloista tehdään koristeita seinäelementteihin. Discordin kanava täyttyy work-in-progress-kuvista, kysymyksistä ja tsemppiviesteistä. Odotamme jännityksellä pystytyksen alkamista!

Kuvassa kouluruokalaan pystyttetyä rakennusmateriaalia

Kuva työmaalta pystytyksen alussa.
© Essi Santala

Kesäkuu päästää koulun oppilaat lomille ja muuttaa rakennuksen työmaaksi tiimien vallatessa tilat. Luokat kuvataan, ikkunat peitetään, pulpetit ja tuolit kasataan sivuun, käytävillä seisoo kasoittain isoja metalliputkia, kapalevyä ja vaneria, laatikoita, johtoja, erivärisiä maaleja ja loputtomasti Gaffa-teippiä. ESS Odysseus pukeutuu avaruutta ja ajattomuutta loistavaan asuunsa. Koulu häviää kohoavien lavasteiden ja puitteiden taustameluksi, kun kerroksista tulee kansia, ruokalasta messi ja jumppasalista hangaari.

Ruokasalin reunalle rakentuu hopeoitu luuranko, joka muotoutuu pala palalta tulevaisuuden tutkimuslaboratorioksi. Kolmen neliön kokoiset seinälevyt nostetaan sulkemaan toisen kerroksen seinämää ja piilottamaan offgame-pelialuetta, valeseinä kulkee leikkisällä lisänimellä The Great Wall — ja suuri se onkin. Se naamioituu ympäristöönsä jopa niin hyvin, että saattaa jäädä ensisilmäyksellä huomaamatta.

Kuvassa avaruusaluksen käytävä, seinämoduulit asennetuna paikoilleen, harmaata metallia, hohtavaa valoa.

Käytävämoduulit ovat saapuneet. © Mia Makkonen

Stadin Ammattiopiston opiskelijat tuovat rakentamansa lavasteet paikalle, ja avaruusaluksen käytävät heräävät henkiin kolmentoista seinämoduulin sekä kolmenkymmenen valopilarin voimalla. Yhtenäinen muotokieli luo alukselle militaristisen yleisilmeen, joka kulkee läpi kansien. Muotokieli toistuu graafisessa ilmeessä: julisteissa, opasteissa ja näyttöjen grafiikoissa. Grafiikkatiimi on suunnitellut yhteensä 30 erinäköistä julistetta, jotta aluksen seinille saataisiin elävyyttä, keskustelun aiheita ja kuiskauksia menetystä sivilisaatiosta.

Sama muotokieli kulkeutuu avaruusaluksen keskukseen eli komentosillalle, jossa puinen kehikko saa ympärilleen levyjä ja isoja näyttöjä. Heksagonaalinen muoto avaa näytöt kohti ikkunallista käytävää, jonka varrelle uteliaat voivat tulla seuraamaan komentosillan tapahtumia. Vinot kulmat, siniharmaat maalipinnat ja alumiinilaminaatista tehdyt työtasot vahvistavat linjakasta yleisilmettä. Tilan kruunaa keskelle rakennettu iso karttapöytä päätöksentekoa varten.

300 metriä kangasta sulkee lounge- ja lääkintätilojen seinät taakseen ja verhoilee hangaarissa sijaitsevan pienemmän avaruusaluksen. Eriväriset sisustustyynyt avaruusaluksen logolla vahvistavat yhtenäistä ilmettä.

Kuva työmaalta, kun palaset alkavat loksahdella paikoilleen.
© Tuomas Puikkonen

Tilat alkavat valmistua, valojen ja äänien testaus alkaa. Kun ensimmäinen hyppy lyödään kaiuttimista, kaikki seisahtuvat kuuntelemaan jännittyneinä: seinät tärisevät, ääni laskee sekunteja hyppyyn ja valot vilkkuvat. Tuntuu kuin suunnaton massa liikkuisi ympärillämme, tunne vie ihon kananlihalle. Hypyn jälkeen seinät kaikuvat hurraa-huudoista.

Torpparinmäen yli 1500 neliön koulu on täytetty Odysseuksella! Avaruusalus elää ja hengittää, se reagoi valoilla ja äänillä, tärinällä ja kolinalla. Työstämme tilojen yksityiskohtia viimeisille minuuteille ennen ensimmäisen pelautuksen alkua: ikkunoiden kyltit teipataan, julisteet sommitellaan, tiedotteet ja ilmoitukset kiinnitetään paikoilleen.

Ensimmäisen pelautuksen myötä käynnistyy Odysseuksen kolme pelautusta, joiden välillä on vain muutamia päiviä. Lopultakin ESS Odysseus saa sen tähänastisista silauksista sen kaikista tärkeimmän: pelaajat. Ensimmäisen pelautuksen jälkeen tiloja kehitetään pikavauhtia pelaajapalautteen perusteella: lounge-tilojen valoja säädetään, komentosillalla upseerien tuolit vaihdetaan ergonomisempiin, karttapöydän taakse lisätään kapteenin koroke ja nahkatuoli sekä lääkintähuoneen skannereita parannellaan. Käytäville ja tiloihin tulostetaan lisää tiedotteita ja ohjeistuksia.

Loki_Odysseus2_Kuva21_MiraStrengell.jpg

Konehuone on tunnelmaltaan hyvin erilainen verrattuna muihin tiloihin. © Mira Strengell

Toinen pelautus käynnistyy. Sen jälkeisinä välipäivinä kalusteet palautetaan paikoilleen, mutta tiloja ei enää päivitetä sen suuremmin ennen kolmatta pelautusta ja purkua. Odysseus jättää jäähyväisensä koululle, pitkä matkamme on loppusuoralla: lavasteista osa myydään, osa lahjoitetaan, osa puretaan ja osa päätyy roskalavalle.

Jäljelle jäävät muistot ja valokuvat.

Isot lasi-ikkunat mahdollistivat tapahtumien seuraamisen käytävältä käsin.
© Tuomas Puikkonen

Missä tilat onnistuivat? Kiistatta eniten kiitosta sai tilojen läpinäkyvyys. Suurimmassa osassa luokista oli ennestään isot lasi-ikkunat käytäville, jolloin tapahtumia pystyi seuraamaan käytävän puolelta. Tutkimuslaboratorioon ikkunat lisättiin saman läpinäkyvyyden saavuttamiseksi. Kehuja saivat myös yhtenäinen ilme, yksityiskohtien määrä, tilojen esteettömyys ja erilaisuus. Useampi pelaaja kuvaili tilaan kävelemistä pysäyttävänä, kun Odysseuksen maailma imaisi mukaansa. Mitä enemmän aluksella vietti aikaa, sitä paremmin erotti lavasteiden yksityiskohtia, ja toisaalta kiinnitti huomiota eri detaljeihin, mikä taas piti yllä tilojen mielenkiintoa läpi kahden vuorokauden. Immersiota tukevat tilat nivoutuivat eheäksi kokonaisuudeksi, jossa pelaajan oli helppo liikkua ja toimia.

Tutkimuslaboratorion sisäänkäynnille rakennettiin ramppi esteetöntä kulkua varten. © Ami K.

Parannettavaakin löytyy. Tällä matkalla opin, kuinka ensiarvoisen tärkeää on antaa jokaiselle tilalle tarkoitus olla pelissä. Tarkoituksen täytyy olla tarpeeksi vahva, jotta se herättää kiinnostusta ja jotta se ei häviä kilpailussa muiden tilojen kanssa. Huomasin myös, että offgame-tilojen suunnittelu on yhtä tärkeää, kuin ingame-tilojen. Tilat ovat kuitenkin yksi suuri kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen — kliseistä, mutta totta. Yhden tai useamman tilan jättäminen huomiotta vähemmän arvokkaana kostautuu pystytys- ja pelautusvaiheessa, jos toimintoja ei olla mietitty valmiiksi.

Omasta mielestäni parasta oli 48 tunnin illuusio elävästä avaruusaluksesta, miehistön kodista ja ihmiskunnan viimeisestä toivosta. Tähän tilat eivät tietenkään yksin yltäneet, vaan mukaan tarvittiin valtava määrä tekniikkaa, joka loi fyysisten rakenteiden alle näkymättömän, alati liikkeessä olevan ja pelaajien päätöksiin reagoivan impulssien verkoston. Kaiken kaikkiaan Odysseus oli huikea matka, jonka kyydissä oli hauskaa ja välillä vähän pelottavaakin. Tilasuunnittelijana opin larpeista paljon, ja uskon että tilasuunnittelun tuntemuksella on annettavaa skenelle myös jatkossa. Kiitos Odysseus, hyvää matkaa tähtiin!

Lisää valokuvia pelautuksista: https://larppikuvat.fi/odysseus

Pidin Odysseuksen tilojen suunnittelusta myös puheohjelman Ropeconissa 2019, sen voi käydä katsomassa täältä: https://youtu.be/TbNGlFumQUI

Verkkosivut: http://www.odysseuslarp.com
Odysseus public materials: http://www.odysseuslarp.com/blog/odysseus-materials
Yhteydenotot: odysseuslarp@gmail.com

Odysseuksesta muistoksi jäivät kartat, julisteet, piirustukset ja pystytystä varten tehdyt tilakansiot.
© Mia Makkonen


Artikkelin on kirjoittanut, Mia Makkonen, Odysseuksen proppitiimin vetäjä, tilasuunnittelija, AD.


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s