Bad Sex – peli pahoista panoista

Kiinnostaako sinua roolipelata kiusallinen ja nolo seksikohtaus, jossa partnerit eivät saa hyvää seksiä, vaan ajautuvat piinalliseen ähkimiseen? Jos vastaus on kyllä, tämä on peli siihen. Jos vastaus on ei, jätä Bad Sex väliin. Jos vastaus on ehkä, suosittelen lukemaan arvostelun tai ainakin viimeisen kappaleen.

Roolipelien kirjossa eroottiset roolipelit ovat olleet tähän asti markkinamielessä paitsiossa ja niitä on ollut hankala löytää kauppojen hyllyiltä. Juhana Petterssonin Bad Sex tuo helpotusta puutteeseen olemalla puhtaasti seksiroolipeli. Teoksen fokus on kuitenkin vielä tarkempin: Bad Sex on nimensä mukaisesti peli vaivaannuttavasta ja kiusallisesta seksistä.

Kirjan kansi.

Roolipelinä Bad Sex sijoittuu freeform-pelien jatkumoon ja kulkee samoja latuja Petterssonin edellisen työn, Tsernobyl, rakastettuni (2016) kanssa. He, jotka etsivät seksin mekaniikkaa tai pieleen menneitä osumaheittoja peitsen kanssa, joutuvat pettymään. Myös heille, jotka odottavat Tales of the Entropyn tai Fiascon kaltaista noppamekaniikkaa suhteessa seksitarinoihin, on Bad Sex armottoman pelaaja- eikä sääntövetoinen. Pelisuunnitelullisessa mielessä Bad Sex ei oikeastaan ole peli, vaan ohjeistus- ja skenaariokokoelma siitä, kuinka huonoa seksiä voi ja kannattaa roolipelata.

Kun pelaajat eivät saa ohjekirjasta yhtään noppaa tai sääntömekaniikkaa suojavarusteekseen kehnon seksin  simulointiinsa, on sanallinen ohjeistus sitäkin väkevämpää. Kirjaa on helppo selailla ja sen taitto ja kerronta tukevat tavoitetta hiotusti. Vaikkei sääntöjä tai pelimekaniikkaa huonoon seksiin tai pelimekaniikkaa e ole luvassa, pääsee pienelläkin selaamisella nopeasti perille siitä, miten tähän roolipeliin osallistutaan ja kuinka hauskaa piinallinen ja nolo seksi voi pelikokemuksena olla. “Sääntökirjan” läsnäolo pöydässä voi myös vapauttaa pelaajia pelkkää hankalissa kohdissa suojaavaa X-korttia vahvemmin.

En muista toista roolipeliä, jonka vastuuvapauslausekeet olisivat yhtä kategorisia ja rajoittavia pelaamisen kannalta. Bad Sex panee pelaajat kysymään ennen peliä itseltään, haluavatko he todella pelata toistensa kanssa huonoa seksiä. Jos vastaus on ei tai ehkä, heidän ei kirjan mukaan tulisi pelata tätä peliä. Näkisin, että monelle pelaajalle suurin riski teoksen kanssa saattaa olla, että peli jää pelaamatta. Bad Sex sopii nimenomaan muutaman tunnin kevyisiin illanistujaisiin ja olisi erinomainen conipeli, ellei siihen sisältyisi niin keskeisesti ajatus luottamuksesta. Toisaalta seksissä on kyse juuri suostumuksesta ja Bad Sex pysyttelee tiukasti huonon seksin puolella: pelin tarkoituksena ei ole mennä pahan tai ahdistavan puolelle, vaan tavoitella kiusallista ja vaivaannuttavaa. 

Parhaiten peli tuntuukin sopivan sellaisille peliporukoille, jotka lopulta tarvitsevat sen antamia ohjeita vähiten. Toisaalta antaessaan valmiin ohjekirjan huonon seksin pelaamiseen, tarjoaa Bad Sex  myös itseään enemmän. Itse ainakin innostuin mahdollisuudesta nostaa kirja huonoon seksiin keskittyvänä alipelinä osaksi mitä tahansa muuta roolipeliä silloin, kun jokin huonosta seksistä erillinen roolipelikampanja ajautuu seksikohtaukseen. Pelkkä yhtä huonoa seksikohtausta varten luotujen hahmojen huono seksi voi ajautua helposti silkaksi pornokomediaksi ja pelin tavoittelema katharttinen tunnelautaus voi jäädä vaisuksi, mikäli hahmot ovat vain tätä peliä varten luotuja, eikä pelaaja ehkä ole kovin kiintynyt hahmoonsa. Sikäli Bad Sex saattaa pelinä pystyä tarjoamaan toisen varvin itsenäisen pelautuksen jälkeen tullessaan vieraisiin muiden pelien sisälle.

Freeform-tyyppisiä pelejä ei ylipäätään ole markkinoilla suurta määrää ja tässä mielessä Bad Sex tarjoaa roolipelinä varmasti erilaisen kokemuksen pelillisempään suunnitteluun tottuneille. Siihen kirjoitetut peliesimerkit ja kerätyt muistelut oikeista huonoista seksihetkistä on ladattu niin täyteen myötähäpeän sekaista surkuhupaisuutta, että nauraminen on aika luonteva reaktio kirjaa lukiessa.

Moraalinvartioille tai moralisteille tätä teosta ei pysty suosittelemaan missään asennossa. Paitsi että tässä roolipelissä jokainen kohtaus käsittelee (huonoa) seksiä, niin aika usein kehnoon seksiin tuntuvat liittyvän vielä huumeet ja alkoholikin. Sukupuolivähemmistöjä ei ole unohdettu ja mitä isommassa porukassa peliä pelataan, sitä todennäköisemmin mukana kannattaa pitää reilusti ryhmäseksiä, etteivät pelaajat joudu odottelemaan liian pitkään vuoroaan puhua. Ulkoasultaan Bad Sex on viehättävällä tavalla omituinen: sen väljä ja runsaasti kuvitettu visuaalinen ilme tuo mieleen jonkun vähän tuhman naistenlehden seksivinkkipalstan, mutta kuvitus on yhtä uskaliasta kuin missä tahansa keittokirjassa. Tämä ristiriita tekstin ja symbolisten hedelmäkuvien välillä toisintaa hyvin teoksen sanomaa hahmojen toiveiden ja toteutuvien toimien välisestä kuilusta.

Pelin oletusmaailma on nykyaika ja hahmot tavallisia ihmisiä. Viimeisessä luvussa on esitelty muutama vaihtoehtoinen peliasetelma. Mukana on yksi Shakespearen klassikko ja niin laidasta laitaan olevia seksivirityksiä, että ne pikemminkin sysäävät mielikuvituksen liikkeelle kuin kutsuvat pelaamaan Stalinin ja Churchillin salaisia orgioita. Bad Sex kuitenkin tarjoaa hyvän tekosyyn tuoda estradille juuri se fanifiktio, jonka romantisoidut suhteet pelaajat haluavat munata sängyssä. Tylypahkan kummitukset joutunevat tämän pelin myötä todistamaan holvien sisällä jotain sellaista, mikä olisi saanut jäädä näkemättä.

Pelivalmiita skenaarioita mukana on kaksi. Ensimmäinen on kirjoitettu tiukaksi paketiksi fasiliaattorille (eli pelinjohtajalle) ja kolmelle pelaajalle. Toinen joustaa paremmin pelaajamäärän suhteen ja sen kohtauksetkin ovat avoimempia ja vähemmän samaa tunnelia pitkin sukeltavia. Kummankin avulla voi panna haisemaan vaikka yhdeltä istumalta, mutta jo ennen pelitestiä uskon Bad Sexin toimivan parhaiten pelaajien päästessä käyttämään itse tekemiään hahmoja. 

Kortit huonompaan seksiin

Peliin on tarjolla ensimmäisenä lisäosana  Bad Sex -korttipakka, jonka avulla peli pyörii nopeammin ja josta voidaan arpoa näppärästi tilanteita, toiveita ja komplikaatioita seksiin, mikäli pelaajan mielikuvitus polkee paikallaan. Ohjekirjassa olevan taulukon avulla kortit voidaan korvata perinteisemmin nopalla arpomalla, mutta toisaalta juuri huonon seksin korttipakka antaa huonolle seksille mahdollisuudet edetä aivan uusille urille. Siinä kun on viisi korttia kertomassa hahmon hyvälle seksille toivomista odotuksista, ja 25 korttia paljastamassa, miten seksi onkin huonoa. Siivoamalla pakasta paikka- ja henkilökortit pois, Bad Sexin korttipakka toimiikin useimmissa roolipeleissä näppäränä alipelinä tai arvontageneraattorina, jonka avulla seksikohtausten sisältö voidaan otsikoida. Näin pelaajien, joista ei ole mukavaa pelata hahmojensa seksielämää yksityiskohtaisesti, mutta jotka kuitenkin haluavat saada jonkinlaisen yhteisen mielikuvan siitä, on helpompi saada jaettu visio tavoista, joilla seksi toimi tai ei toiminut.

Bad Sex


Artikkelin kirjoitti Wille Ruotsalainen ja sen toimitti Pauliina Männistö.


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Yksi kommentti artikkeliin ”Bad Sex – peli pahoista panoista

  1. Paluuviite: LOKIn joululahjavinkit 2020 | Loki

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s