Tunnin roolipelit osa 1

Tässä pelissä pelaajahahmot ovat
…kettua jahtaavia ajokoiria!
…valtavan lohikäärmeen tunteita!
…vakoojiksi vahingossa päätyneitä mielisairaalavankeja!

Ropecon 2014 lanseerasi roolipelisuunnittelukilpailun, jossa tarkoituksena oli kehittää tunnissa pelattavia mikroroolipelejä. Kolme vuotta myöhemmin koossa on jo kolmisenkymmentä tunnissa pelattavaa ”lisää vain pelaajat” -roolipeliä, joiden aiheet vaihtelevat laidasta laitaan.

Ropeconin järjestäjäryhmään kuuluneet Aaro Viertiö ja Arttu Hanska ideoivat tuolloin mallin, josta tuli menestyskonsepti. Ropeconissa oli järjestetty seikkailunkirjoituskilpailuja jo joidenkin vuosien ajan, mutta tällä kertaa aiherajaus oli tiukempi kuin koskaan. Tavoitteena oli luoda aloittelijaystävällisiä, pelivalmiita kokonaisuuksia, joissa roolipelin avaamisesta kuluisi vain tunti pelin hallittuun päättymiseen. Kilpailupelejä pelautettiin Ropeconin Kokemuspisteessä, jossa osallistumiskynnys on matalampi kuin ennakkoilmoittautumista vaativissa peleissä. Kunakin vuonna annettiin myös teema, jonka avulla kilpailutöitä ohjattiin tiettyyn suuntaan.

tunninpelit

Tunti on taas 45 minuuttia

Tehtävä kaikessa yksinkertaisuudessaan on suunnitella 45 minuuttia kestävä roolipeli, jonka pelinjohtaja voi lukea ja valmistella vartissa. Näin päästään tunnin aikana lähtöpisteestä pelin loppuun. Kaikki säännöt ja mahdollisesti tarvittavat hahmot pitää sisällyttää pelimateriaaliin. Koska materiaalin on oltava niin nopeasti omaksuttavissa, sivuja ei voi käyttää mihinkään turhaan.

Kun kilpailu lanseerattiin vuoden 2014 Ropeconiin, suhtauduin siihen vähintäänkin epäilevästi. Kiinnostavan seikkailun ja hyvin niukan peliajan (johon vieläpä sisältyi pelisysteemin opettelu) yhdistelmä oli kirjoittajille kova haaste. Minut oli pyydetty yhdeksi kilpailun tuomareista, ja pelkäsin tulosten olevan enimmäkseen vaivaannuttavia, sellaista joista on hankala keksiä rakentavia kehuja. Vähänpä roolipelaajien luovuuteen luotin.

Jo ensimmäisenä vuonna saatiin pelejä, jotka olivat paitsi nopeasti pelattavia ja helposti opittavia myös mukaansatempaavia. Ja mikä parasta, osa seikkailuista saavutti myös kilpailun toisen tavoitteen: ne olivat mainioita demoja roolipelaamisesta. Ei satasivuisia sääntökirjoja tai puolen tunnin hahmonluontia, vaan pelaajien hahmot joutuivat muutamassa sekunnissa valintatilanteeseen tai ratkaisevaan keskusteluun.

Toinen kiinnostava piirre tuloksissa oli, että vaikka tunnin pelit oli alun perin tarkoitettu nimenomaan aloittelijoille ja uusien roolipelaajien houkuttelemiseen, myös kokeneet pelaajat ottivat ne nopeasti omakseen. Pelit tarjosivat toisistaan poikkeavia maailmoja ja ympäristöjä, joita oli mahdollista pelata useitakin samana iltapäivänä, ja etenkin coniympäristössä tunnin pelit ovat tuoneet aloittelijoita ja veteraaneja hauskalla tavalla samoihin pöytiin.

Mikropelien mittelö

Kahtena ensimmäisenä vuotena kilpailuun osallistui yhdeksän työtä, vuonna 2016 yksitoista. Lähes kaikki ovat ilmaiseksi jaossa verkkomateriaalina. Tunnin pelien myötä on saatu coneihin ja muihin tapahtumiin sopiva peliformaatti: conikävijän on helppo osallistua kiinnostavien ohjelmanumeroiden välissä myös roolipeleihin, kun tarjolla on mielenkiintoisia ja haastavia mutta samalla helposti käynnistettäviä mikropelejä.

Toiseksi nämä pelit ovat keino houkutella lisää pelaajia. Monelle mahdolliselle roolipelaajalle pitkien sääntöjärjestelmien opettelu tai kirjojen lukeminen voi olla liian korkea kynnys, mutta kun pelaamaan pääsee heti ja ennakkoon ilmoitettu peliaika on tarpeeksi lyhyt, roolipelaamisen kokeileminen ei ole sen pelottavampaa kuin lautapeliin osallistuminen. Tunnin peli voi antaa kuitenkin samat maistiaiset immersiosta, vieraista maailmoista, luovuuden kanavoimisesta ja ongelmanratkaisusta kuin pitempi ja kaupallisesti uskottavampi peli.

Kolmanneksi katson, että Ropeconin pelinkirjoituskilpailu on laventanut roolipelaamisen rajoja. Uskon, että nimenomaan kilpailullisuus on saanut tekijät erottumaan muista ja tuottanut pelejä, joissa yritetään puristaa kaikki tehot irti poikkeuksellisen lyhyestä peliajasta. Tätä toivoi jo pelisuunnittelija Eero Tuovinen vuonna 2007 Roolipelaaja-lehdessä:

Tämä [roolipelaamisen harjoittelu] tapahtuu pelaamalla erityisesti tarkoitukseen suunniteltuja mikropelejä, jotka ovat toistettavia ja korostavat kapeaa taitosettiä, joka on vain osa kokonaisesta roolipelikokemuksesta. Paras tällainen harjoitepeli olisi myös hauska, mutta tärkein motivaatio sen toistuvaan pelaamiseen olisi kuitenkin halu kehittää omia taitojaan roolipelaajana. (Mikropelit ja roolipelaamisen taito, Roolipelaaja #8)

Tuovinen kaipasi mikropeleiltä mahdollisimman lyhyitä sääntöjä ja tilaisuuksia jonkin roolipelaajien käyttämän taidon hiomiseen, mutta Ropeconin pelikilpailun pelit yltävät parhaimmillaan samaan tavoitteeseen, vaikka niillä on eri tavoitteet eli nopea pelattavuus ja aloittelijaystävällisyys.

Tunnin pelien kritiikkiä

Pelikilpailu on saanut vuosittain myös kritiikkiä, ja eniten sitä tuntuvat antaneen osallistujat. Kilpailumuotoisen järjestelmän heikkous on, että seikkailuihin tahtoo jäädä vaillinaisesta pelitestauksesta johtuvia valuvikoja. Moni peli myös toimisi pelipöydässä paremmin, jos pelinjohtajat saisivat tutustua tekstiin rauhassa pitempään kuin 15 minuuttia. Usein peli sujuu paremmin, jos pelinjohtaja säveltää siihen omia muutoksiaan.

Kilpailutilanne ei välttämättä palvele sitä tarkoitusta, että ensimmäiseen roolipeliinsä osallistuvat aloittelijat saataisiin houkuteltua harrastuksen pariin. Tunti on monelle pelille liian lyhyt aika, ja useimmat niistä toimisivat paremmin, jos aikaraja ei olisi niin ehdoton. Pisteytysjärjestelmät vaihtelevat ja voivat olla vinoutuneita, joten kilpailun voitto on usein tuurista kiinni.

Niin perusteltua kuin tämänsuuntainen kritiikki onkin, millään edellä mainitulla ei ole juuri merkitystä niille monille roolipelien harrastajille, jotka eivät osallistu itse kilpailuun tai pelaa näitä pelejä coneissa. Tunnin pelit ovat näet vapaasti hyödynnettävissänne, pelattavissanne ja muokattavissanne (Creative Commons BY-SA 4.0 -lisenssillä).

Tässä vielä linkit julkaistuihin peleihin:
https://www.forgeandillusion.net/gamelibrary/tags/ropecon%20skenaariokilpailu%202014
https://www.forgeandillusion.net/gamelibrary/tags/ropecon%20skenaariokilpailu%202015
https://2016.ropecon.fi/fi/ohjelma/skenaariokilpailu/


Artikkelin on kirjoittanut Wille Ruotsalainen, toimittanut Seppo Raudaskoski.