Ulottuvuusmatkat

Pelipaikka, larppitarvikevarasto ja pelipalvelua yhdestä kammiosta

Suomessa roolipelialan yritykset ovat tavallisesti keskittyneet joko pelien myymiseen tai niiden tuottamiseen ja kustantamiseen. Pelikaupat ovat pystyneet pitämään kassavirtansa jälkimmäisiä vakaampina ja elättäneet isomman joukon ihmisiä, mutta usein niidenkin myynti perustuu pikemmin roolipelaamiseen vain marginaalisesti liittyvien tuotteiden hyvään menekkiin kuin varsinaiseen roolipeleistä elämiseen. Tänä kesänä Hämeenlinnassa aloitti roolipelialan firma, jonka ydintoimintaa ei ole tuotteiden myyminen eikä kustantaminen. Ulottuvuusmatkat keskittyy tapahtumiin, kerhoihin ja roolipeleihin palveluna. Tämän lisäksi Ulottuvuusmatkat tarjoaa kuitenkin päätoimintansa sivutuotteena melkoisen hulppeat puitteet roolipelaamiseen avattuaan Hämeenlinnaan pelitilan, joten pakkohan firman taustoja oli valottaa hieman tarkemmin ja laajemmin.

Ei varasto, vaan maaginen kammio

Ulottuvuusmatkoja pyörittävät Jutta Koskinen ja Mira Suovanen tarvitsivat firmalleen varastotilaa ja tämä avasi sivuportaalin roolipelihrrastajille. Koska hankittu varastotila on laadultaan sovelias myös rooli-, lauta- ja korttipelaamiseen, Ulottuvuusmatkat avasi kesällä  ovensa harrastajille narikallisena pelitilana, jonne pääsee sisäänpääsymaksulla pelaamaan keskelle komeita lavasteita. Sama huoneisto toimii nimittäin larppien lavastevarasto Portaalin säilytystilana. Pelipaikan verhojen takaa avautuu laatikoittain kiehtovia larppiproppeja, jotka ovat vuokrattavissa livepeliprojekteihin. Ulottuvuusmatkat on ainakin larppipropeista tai larppien järjestämisestä kiinnostuneille otollinen matkakohde ihan lavastevarastoon tutustumisen takia.

Pelitila on rakennettu varastoon, mutta olemukseltaan lavastevarasto ei muistuta lainkaan varastoa, vaan enemmän maagista kammiota. Osa propeista sulostuttaa pelitilaa ja Ulottuvuusmatkojen tilaan kävely muistuttaakin saapumista jonkin hyvin organisoidun roolipeliconin näyttelyalueelle: miniatyyrimaastot, pöllökarhunpäät ja pelihyllyt kertovat heti, missä mennään ja luovat tunnelmallisen peliympäristön. Ahtauden tunnetta ei synny, vaan tila on pikemminkin kuin laajasta velhon tornista.

Olen pelauttanut roolipelejä monenlaisissa tapahtumissa useammalla vuosikymmenellä ja Ulottuvuusmatkojen pelitilaa on pakko kehua monella mittarilla. Kahden kerroksen korkuisen pelihuoneen ilmastointi on aivan eri luokkaa kuin useimmissa pelipaikoissa, eikä roolipelitiloille ominaista käytetyn ilman efektiä pääse lainkaan syntymään. Toisekseen korkein verhoin sisustetusta pelihuoneesta puuttuu sellainen häiritsevä kaiku, joka on monille avoimemmille peliympäristöille tyypillinen akilleenkantapää.

Kuvassa huone, jossa sienillä on akustiikkaa varten verhoja ja lattialla monta pöytää, joiden ympärillä on tuoleja. Seinällä lukee Ulottuvuusmatkat, pöydillä on erilaisia pelejä.
Yleissilmäys pelisaliin. Kuva Wille Ruotsalainen.

Kabinetti ja lainanoppia

Ulottuvuusmatkojen pelitila sijaitsee vanhan teollisuusrakennuksen yläkerrassa. Hissi on hidas, ilmaista parkkitilaa paljon saatavilla ja kävelymatka Hämeenlinnan rautatieasemalta 1,1 km suoraa tietä ilman navigointihaasteita. Samassa kiinteistössä on myös muita toimijoita, mutta naapurifirmojen toiminta keskittyy erilaisiin kellonaikoihin kuin Ulottuvuusmatkojen peli-illat.

Pelitila sisältää neljä kunnollista pelipöytää ja erillisen kabinetin. Kabinetti on muuta pelitilaa matalampi ja ikkunaton, sisustukseltaan ja visuaaliselta sävyltään postapokalyptinen bunkkeri. Tähän mennessä meininki on ollut kuitenkin siinä määrin rauhallista varsinaisen pelitilan puolella, etten ole vielä testannut kabinettia pelitilana tositoimissa. Samassa tilassa olevat pelipöydät ovat siinä määrin hajallaan, että kaksi samaan aikaan pyörivää peliä eivät ainakaan omien kokemusteni mukaan syö toisiltaan häiritsevässä määrin ilmaa, tunnelmaa eivätkä äänimaailmaa. Ainakin vielä alkuvaiheessa olen joka kerta paikalla ollessani mahtunut pelaamaan tai pelauttamaan, eivätkä pöydät ole loppuneet kesken . Paikan päältä voi ostaa pientä naposteltavaa ja juotavaa. Mahdollisuudet käsihygieniasta huolehtimisesta ovat erinomaiset, pelitilan taustamusiikille on voinut esittää toiveita ja tilaan on hankittu lautapelejä asiakkaiden toiveiden mukaan. Omia noppia tai edes kyniä ei tarvitse välttämättä kuljettaa mukana, sillä niitä on saanut lainata ja odotteluun ja kevyempään pelaamiseen on tarjolla kaapillinen lautapelejä. Pöytäpelien lisäksi pelitila sopii hyvin myös figupelailuun ja siihen paikan päällä on tarjolla lainamaastoja.

Kuvassa postapokalyptinen bunkkerihuone, eristysteippiä, harmaat tiilisienät, hyllyllä radiokaktiivisesta materiaaleista varoittavin tarroin koristeltuja esineitä. Pöytä ja tuolit.
Takahuone. Kuva Wille Ruotsalainen.

Varsinaisia peli-iltoja tilassa järjestetään keskiviikkoisin ja lauantaisin ja osa päivistä on ennakkoon nimettyjä teemapäiviä, jolloin paikalla on enemmän toimintaa esimerkiksi tänä syksynä keskiajan, Harry Potterin, postapokalypsin ja  kyberpunkin hengessä. Elokuussa pelitilassa pyöri käytännössä joka kerralla Samuli Suomisen avoin Lamentations of the Flame Princess -kampanja Vetehisten virsi. Tähän kampanjaan kävijöillä oli vapaa pääsy ja siihen saattoi luoda hahmoja tai kokonaisia hahmoporukoita kesken kampanjan ja tuoda niitä osaksi pelimaailmaa. 

Conimainen olohuone palveluna

Tietenkin maksullisessa pelipaikassa on se haaste, että eniten sitä tarvitsevat varmasti ne pelaajat, joilla sisäänpääsy kirpaisee kukkarosta pahiten. Vastaavasti sellaisessa taloudellisessa asemassa olevilla pelaajilla, joille sisäänpääsy ei ole kynnyskysymys, on usein hyvät mahdollisuudet levittää roolipelit myös kotiinsa. Ulkopuolinen yritys on tässä mielessä sikäli puolueetonta maaperää, etteivät roolipelaamisesta koituvat sivukustannukset ruokailuineen, vessapaperieneen, lämmityslaskuineen ja sellaisineen koidu automaattisestipelipaikkaa tarjoavat peliporukan jäsenen osaksi. Samoin kaikki eivät välttämättä ole innokkaita kutsumaan puolitutumpia pelaajia heti ensimmäiselle pelikerralla omaan kotiinsa, jolloin ulkopuolinen pelipaikka voi olla hyvä vaihtoehto kokeilla pelaamista erilaisilla kokoonpanoilla.

Sama pelitila kuin aiemmassa kuvassa, nyt ylhäältä päin kuvattuna: verhot sienillä akustiikkaa varten, pöytiä ja tuoleja pelaamiseen sopivina pieninä ryhminä.
Pelitila lohikäärmeperspektiivistä. Kuva Wille Ruotsalainen.

Roolipelaaminen maksullisena palveluna on usein puhuttu, mutta harvemmin testattu yritys, joka on noussut uudelleen ja uudelleen keskustelunaiheeksi teorian tasolla. Jokainen voi itse miettiä, onko 6 euroa (tai vähemmän sarjalipun, Todellisuuspakolaisten jäsenyyden, opiskelijakortin tai muun alennuksen avulla) sopivasti, liian vähän vai liikaa peli-illasta. Tämänhetkisissä kytevän pandemian oloissa Ulottuvuusmatkat tarjoaa monena iltana maistiaisen conimaisesta meiningistä ilman massatapahtumiin liittyvää ihmispaljoutta ja mahdollisuuden pelata muidenkin kuin tutuimpien kavereiden kanssa matalalla kynnyksellä. Ainakin Ulottuvuusmatkat on tarjonnut Hämeenlinnaan roolipelaajille uuden olohuoneen, puheenaiheen ja paremmat mahdollisuudet tavata toisiaan, verkostoitua ja järjestää pelejä roolipelaamista ymmärtävässä ympäristössä.

Jos uteliaisuus heräsi, mutta budjetti tuo haasteita, suosittelen seuraamaan Ulottuvuusmatkojen sivustoa ja syksyn ohjelmaa. Osa ohjelmasta kun on ennakkoon ilmoitettua, jolloin voi valita tutustumispäivänsä siihen hetkeen, jolloin tietää etukäteen pelipaikassa olevan tarjolla omia kiinnostuksen kohteita vastaavaa ohjelmaa. Osa toiminnasta on kuitenkin spontaania ja koskaan ei etukäteen tiedä, mitä pelejä mahdolliset kävijät ovat tuoneet tarjolle. Hämeenlinnalaisille peliporukoille, joilta puuttuu pelipaikka, Ulottuvuusmatkat tarjoaa mainiot pelitilat, mikäli budjetit taipuvat kymppikortteihin.

Tekniset tiedot

Ulottuvuusmatkat oy

Vanajantie 10A, Hämeenlinna

Kertalippu 6€, kymppikortilla tai erilaisilla alennuseduilla (esim. opiskelijakortti) edullisemmin

Peli-illat keskiviikkoisin klo 16-11 ja lauantaisin klo 17-24

http://www.ulottuvuusmatkat.com/

Artikkelin kirjoitti Wille Ruotsalainen, toimitti Pauliina Männistö.


Sinustako uusi jäsen LOKIn päätoimitustiimiin? Lue lisää!


Roolipeliblogi LOKI on suomalaisen roolipelaamisen oma kanava.
Julkaisemme suomalaisten roolipelaajien ja liveroolipelaajien peliesittelyjä, kolumneja, pakinoita, arvosteluja ja tapahtumakuvauksia tiistaisin.
Tue LOKIa Patreonin kautta: https://www.patreon.com/roolipeliloki

Yksi kommentti artikkeliin ”Ulottuvuusmatkat

  1. Paluuviite: Kiinnostavia blogauksia: marraskuu 2020 | Efemeros

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s